Élet-Stílus

Tour: Contador állt az élre

Kisebb technikai hiba miatt elveszítette az összetett első helyet a luxemburgi Andy Schleck, és a címvédő spanyol Alberto Contadorra került a sárga trikó a Tour de France 15. szakasza után. Az etapot a hazai közönség előtt szereplő Thomas Voeckler nyerte.

A mezőny által kezdetben diktált erős iram ellenére a 90. kilométernél, a Col de Portet d’Aspet emelkedőjén egy tízes csoport ellépett. A szökevények fórja egyre inkább nőtt, már tíz perc fölött is járt – ekkorra kiderült, hogy közülük kerül majd ki a szakaszgyőztes.

Az utolsó hegyen, a kiemelt kategóriás Porte de Bales-en, Thomas Voeckler mindenkit faképnél hagyott, s végül megérdemelten gurult be elsőként a célba – ő volt a rendező ország ötödik elsője a kettőt nyerő Sylvain Chavanel, illetve Sandy Casar és Christophe Riblon után.

A dráma azonban a francia mögött zajlott. A sárga trikó hétfői sorsa ugyanis vitatott körülmények között dőlt el: a szakasz utolsó hegyén Schleck támadott, ám leesett a lánca, így a vele tartó, s a szakági honlap, a Cyclingnews szerint „a sportág íratlan etikettjét felrúgó, azaz az önhibáján kívül bajba került sárga trikóst megtámadó” Contador elviharzott mellette. A luxemburgi a Porte de Bales csúcsáig ugyan rengeteget visszahozott (18 másodperces hátránnyal végzett), a lejtőn azonban nem tudott hozni riválisain, így át kellett engednie az összetettbeli első helyét. Contador jelenleg nyolc másodperccel jobb nála.

Bár az első hely megszerzése óriási presztízzsel jár, jellemző, hogy a 2003-as Touron volt olyan versenyző, aki hasonló helyzetben másképp cselekedett mint a kétszeres győztes spanyol. A Luz Ardidenre felfele Armstrong kormánya beleakadt egy magáról megfeledkező nézőbe, az amerikai elesett. Jan Ullrich azonban megvárta legfőbb riválisát, s bár a végén 40 másodperccel kikapott a hétszeres győztestől, a sportszerűséget tekintve ő lett a nap erkölcsi győztese.

“Én nem örülnék, ha így jutnék a sárga trikóhoz” – jegyezte meg a luxemburgi kerékpáros a célba érkezést követően.
“A támadásnál semmit sem vettem észre abból, hogy Andynak problémái vannak” – védte meg magát Contador, akivel egyetértett csapattársa, Alekszandr Vinokurov is.
“Alberto nem tehetett mást, abban a pillanatban mennie kellett, mert Mencsov és a többiek is elindultak” – mondta a kilencedikként célba ért kazah versenyző. – Mindegyikünk összpontosít ilyenkor, nem szoktunk jobbra vagy balra nézelődni.”

Bjarne Riis, Schleck csapatfőnöke rövidre zárta a vitát, s kijelentette, versenyzője biztosan revánsot vesz majd.
“Fair play, vagy nem, nem tudom megmondani, ilyen a kerékpársport – fogalmazott Riis. – Andy viszont a későbbiekben visszavág majd.”

97. Tour de France
15. szakasz, Pamiers – Bagnères-de-Luchon, 187.5 km:
1. Thomas Voeckler (francia, Bouygues) 4:44:52
2. Alessandro Ballan (olasz, BMC) +1:20
3. Aitor Perez Arrieta (spanyol, Footon) – azonos idő
4. Lloyd Mondory (francia, AG2R) +2:50
5. Luke Roberts (ausztrál, Milram) – a.i.
6. Francesco Reda (olasz, Quick Step) – a.i.
7. Alberto Contador (spanyol, Astana) – a.i.
8. Samuel Sánchez (spanyol, Euskaltel) – a.i.
9. Denis Menchov (orosz, Rabobank) – a.i.
10. Brian Vandborg (dán, Liquigas) – a.i.
……12. Andy Schleck (luxemburgi, Saxo) +3:29
Az összetettben:
1. Alberto Contador (spanyol, Astana) 72:50:42
2. Andy Schleck (luxemburgi, Saxo) +8.0
3. Samuel Sánchez (spanyol, Euskaltel) +2:00
4. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) +2:13
5. Jurgen Van Den Broeck (belga, Lotto) +3:39
6. Robert Gesink (holland, Rabobank) +5:01
7. Levi Leipheimer (amerikai, Radioshack) +5:25
8. Joaquin Rodriguez (spanyol, Katyusa) +5:45
9. Alekszandr Vinokurov (kazah, Astana) +7:12
10. Ryder Hesjedal (kanadai, Garmin) +7:51
Kedden Bagnéres-de-Luchon és Pau közötti 199,5 km-es etap vár a mezőnyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik