Élet-Stílus

Kánikulában a lihegés nem elég

Extrém hőségben az állatok is komoly veszélyben lehetnek, ha a gazdik nem figyelnek oda rájuk.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy a kánikulában a háziállatokat leginkább a hőguta veszélyezteti, különösen, ha a gazdi nem figyel oda. A szokásosnál jóval több vizet kell nekik adni, a kutyákat pedig csak reggel vagy a késő délutáni órákban szabadna sétáltatni.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, mivel nem tudnak izzadni, ezért a kutyák lihegéssel próbálják meg levezetni a hőt, ami nagy melegben már nem mindig elég. A nagyobb testű, sötétebb bundájú állatok azok, amelyekre különösen oda kell figyelni: nehezebben viselik a meleget, mint kistestű, világos szőrű társaik.

Ha a gazdi azt tapasztalja, hogy az állat intenzíven liheg, nyelve állandóan kilóg a szájából, színe pedig sötétebb a megszokottnál, akkor hőgutára kell gyanakodnia. Ilyenkor az azonnali folyadékpótlás és az állatorvos riasztása életmentő lehet. Seres Zoltán figyelmeztetett, a gazdik semmiképp se hagyják zárt autóban vagy tűző napon kedvencüket. Egy ilyen felelőtlen tett állatkínzás, amiért akár két évig terjedő szabadságvesztés is járhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik