Élet-Stílus

Fokozza a hasra hízást a depresszió

A depresszió a testúly növekedésével jár, de ez fordítva nem igaz: a kövérek nem lesznek gyakrabban depressziósok, mint karcsú társaik. Fiatal, egészséges nők és férfiak két évtizedes vizsgálatának eredményeiről az American Journal of Public Health közegészségügyi folyóiratban számoltak be amerikai kutatók.

Az angol nyelvű címének kezdőbetűi alapján CARDIA néven elindított vizsgálatot azért szervezték, hogy tisztázzák: a koszorúérbetegség kockázata hogyan alakul fiatal, egészséges embereken. A munka több amerikai állam területén 1968-ban kezdődött. Többezer, 18-30 éves nőt és férfit kértek fel önkéntes együttműködésre. Részletes kérdőívek útján követték életvitelüket, táplálkozásukat, hangulatuk alakulását, ismételt vizsgálatokkal testsúlyuk és fizikai állapotuk változását.

A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorainak megfigyelése mellett a kutatóknak lehetősége volt azt is vizsgálni, hogy az esetleges depressziós hangulati változások és a testsúly között észlelhető-e valamilyen összefüggés.

A 4643 fő két évtizedes megfigyelése során egyértelműen kitűnt, hogy minél súlyosabb depresszióban szenved valaki, annál nagyobb mértékben és gyorsabban hízik. Az esetleges, már létező súlytöbblet viszont nem eredményeztett gyakoribb depressziót.

A depressziósok súlytöbblete elsősorban a hasi terület elhízását jelentette, vagyis a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából veszélyes kövérséget. Mivel a kortizon stresszhormon mind a depresszió, mind a hasi elhízás kialakulásában szerepet játszhat, Belinda Needham, a közlemény egyik szerzője föltételezte, hogy ez a hormonális hatás lehet a változások oka.

Hozzátette, hogy a vizsgálat jelentős, hiszen kiderült: a számos rizikóval járó kövérség elleni kezelések sorába mindenképpen érdemes felvenni a depresszió gyógyítását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik