Élet-Stílus

Gyógyítható az AIDS?

admin
admin

2010. 07. 09. 20:14

Két olyan hatékony antitestet fedeztek fel amerikai kutatók, amelyek a HIV-vírus ismert törzseinek 90 százalékát képes semlegesíteni laboratóriumi körülmények között.

A kutatást ismertető tanulmány a Science pénteki számában látott napvilágot. Az Egyesült Államok egészségügyi kutatási központjának (National Institutes of Health/NIH) tudósai felfedezték: a VRCO1 és a VRCO2 antitestek képesek megakadályozni, hogy a HIV-törzsek többsége megfertőzze az emberi sejteket. A felfedezés áttörést jelenthet a HIV-vakcina megalkotása, valamint egyéb betegségek gyógyítását szolgáló antitest terápia kifejlesztése szempontjából.

A kutatóknak azt is sikerült megfejteniük, hogy miként működnek ezek a fehérjék. Az NIH virológusai rájöttek, hogy a VRCO1 és a VRCO2 antitestek természetes úton is termelődnek a HIV-pozitív személyek vérében. A felfedezést az NIH szakemberei által kifejlesztett új molekuláris eszköz tette lehetővé, amely a HIV-vírus elleni antitesteket termelő specifikus sejtekre épül. Az eszköz nem más, mint a HIV-vírus módosított fehérjéje. Az átalakított protein csupán azokra az antitestekre reagál, amelyek specifikusan a sejt azon pontjához kötődnek, ahol a vírus is megtapad, hogy megfertőzze a sejtet.

“E rendkívül széles spektrumú semlegesítő hatással bíró antitestek felfedezése, valamint hatásmechanizmusuk megismerése felgyorsítja a HIV-fertőzést megelőző vakcina kidolgozását” – hangsúlyozta Anthony Fauci, az NIH-hez tartozó Nemzeti Allergológiai és Járványtani Intézet (NIAID) igazgatója.
Hozzátette, hogy az új antitestek keresésére szolgáló eljárást más fertőző betegségek elleni oltóanyagok kifejlesztésénél is alkalmazható.

A két vizsgálatot a NIAID tudósai, Peter Kwong, John Mascola és Gary Nabel irányították.
“Olyan molekuláris eszközt alkottunk, amellyel sikerült megtalálnunk a HIV-vírus külső borításának sebezhető pontját, ez viszont elvezetett minket az antitestekhez, amelyek az adott ponthoz kapcsolódnak, megakadályozva a kórokozót, hogy megfertőzze a sejteket” – magyarázta Nabel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.