Élet-Stílus

Végezhetnek magukkal az alvajárók

Úgy tűnik minden további nélkül elképzelhető, hogy valaki kiugorjon az ötödikről, vagy maga ellen fordítsa a töltött fegyvert anélkül, hogy tudomása lenne arról, mi történik vele.

A minneapolisi Hennepin County Medical Center igazságügyi alváskutatója teljesen elképzelhetőnek tartja, hogy valaki álmában kövessen el öngyilkosságot. Szerinte olykor előfordulnak esetek, melyekre csakis a pszeudo-szuicid paraszomina adhat magyarázatot: vagyis az az állapot, amikor valaki anélkül, hogy tudna róla kioltja saját életét. Az mindenesetre tény, hogy a betegség létezése több eddig megmagyarázhatatlannak tűnő esetre adhatna választ.

Az alvásszakértő, Michel Cramer Bornemann szerint alvás közben agyunknak éppen az a része kapcsol ki, amelyiktől emberré válunk. Vagyis a prefrontális kéreg, amely személyiségünket és döntéshozatalainkat befolyásolja. A szakértő szerint alvajárás közben a viselkedés rendkívül ősi, vagy az évek folyamán megszokottá vált rutinhoz nyúl vissza. Az alvásszakértő szerint a gyerekek esetében különösen gyakori az alvajárás, de hozzáteszi hogy az agy érésével párhuzamosan a legtöbb ember kinövi ezt a szokást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik