Élet-Stílus

Vizsgaidőszakban ajánlott a csendespihenő

Mindössze fél óra délutáni szunyókálás és csökken a szívbetegségek kockázata, sőt a munkában és a tanulásban is hatékonyabbá tesz.

Az, aki rendszeresen elszunyókál ebéd után, sokat tesz az egészségéért. Felmérések bizonyítják ugyanis, hogy a rendszeres délutáni „csendespihenő” jelentősen csökkenti a szervezetben a stresszhormon szintjét, így már heti három délutáni szieszta is komolyan csökkenti a szívbetegségek kockázatát. De nemcsak hosszútávon hasznos, hanem komoly szellemi, vagy fizikai megterhelés esetén is.

A villám-alvás nem arra való, hogy valaki az előző este elmulasztott pihenését pótolja. Sőt, a csendespihenő célja egyáltalán nem az, hogy valaki mélyálomba zuhanjon ebéd után. Már egy fél órás szundikálás is sokat segít abban, hogy az agy felfrissüljön, egyúttal megakadályozza, hogy az agy telítődjön új információkkal. A jótékony hatásaitól függetlenül nem mindenkinek és nem mindenkor ajánlott a délutáni szunyókálás. Azoknak, akik egyébként is nehezen alszanak el, kifejezetten ellenjavallt a szieszta, de érdemes éjjeli alvási szokásain változtatni azoknak is, akik napközbeni is folyton csak szundikálnának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik