Élet-Stílus

Űrszemétfigyelő műhold készül

admin
admin

2010. 07. 05. 13:30

Űrszemétfigyelő műholdat készül pályára állítani az amerikai légierő - ha minden a terv szerint zajlik, az új űreszközzel folyamatosan lehet majd figyelemmel kísérni a műholdakat veszélyeztető több ezernyi űrhulladékot.

A Space-Based Space Surveillance (SBSS) műholdat július 8-án az amerikai légierő vandenbergi központjából fogják felbocsátani. Az SBSS feladata lesz a Föld körül keringő mintegy 1000 működő szatellit és több mint 20 ezer kisebb-nagyobb törmelék szemmel tartása.

A légierő jelenleg csak a földi radarállomások és az optikai teleszkópok észleléseire hagyatkozhat, ez utóbbiak azonban csak csillagos éjszakákon használhatók, a radarállomások pedig nem elég erősek ahhoz, hogy a 35 ezer kilométer magasan keringő objektumokat észleljék.

Az SBSS pályáját 628 kilométer magasban jelölték meg, ahonnan a napfény és az időjárás hatásai nélkül láthat mélyen az űrbe, vagy akár a Föld irányába. A műhold optikai kameráját forgatható talpazatra szerelték, amely a műhold – energiaigényes – pozicionálása nélkül forgatható tetszőleges irányba.

Szakemberek szerint a földi irányítórendszerrel együtt mintegy 500 millió dollárba (114 milliárd forintba) kerülő új műholdban hatalmas lehetőségek rejlenek. A légierő minden legalább 10 centiméteres átmérőjű törmelék útját figyeli, ugyanis ez a méret már elegendő ahhoz, hogy közvetlen becsapódással kárt tegyen a műholdakban vagy akár a Nemzetközi Űrállomásban (ISS).

Az űrben keringő, ember alkotta tárgyak legkevesebb két esetben okoztak károkat. Egy francia műhold 1996-ban sérült meg rakétatörmeléktől. Tavaly februárban pedig egy 1997-ben felbocsátott amerikai távközlési műhold és egy 1993-ban fellőtt, már használaton kívüli orosz műhold Szibéria fölött mintegy 790 kilométeres magasságban ütközött össze.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.