Élet-Stílus

Összefüggés van a táplálkozás és a szklerózis multiplex között

A szklerózis multiplex súlyos, ideggyógyászati betegség, melynek kiváltó oka még ma sem ismert. Az orvosok épp ezért igyekeznek minden lehetséges tényezőt tisztázni.

A tapasztalatok alapján a szklerózis multiplex főleg a nőket támadja meg. A betegség az ideget érinti: borítása és szigetelése tönkremegy, ezért a mozgás és a járás is fokozatosan romlik. Arra, hogy mi okozza a súlyos betegséget, az orvosok még a mai napig keresik a választ. Egy új európai uniós vizsgálatban most azt tanulmányozták, lehet-e összefüggés az ételek és a szklerózis multiplex kialakulása között.

Klaus Lauer mutatta be a nemzetközi munkacsoport kutatásainak eredményét, amiben megállapították, hogy kevesebb megbetegedés volt az olyan országokban, ahol sok halkonzervet, makarónit és spagettit állítottak elő, illetve azt is, hogy a növényi olajok, a kakaópor, a fagylalt, a zöldségek és a gyümölcsök, de még a cigaretta sem áll ok-okozati kapcsolatban a betegséggel. Ezzel szemben több volt a beteg ott, ahol margarinból, konzervált hústermékekből, kolbászból, lekvárból és sörből is több volt forgalomban.

A szakértő sietett leszögezni, hogy az eredmények még nem jelzik egyértelműen, hogy az élelmiszerek a szklerózis közvetlen kiváltói, de azt igen, hogy ez nem lehetetlen. Ezért további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik