Élet-Stílus

Hétvégén már virágozhat a Tisza

admin
admin

2010. 06. 24. 15:35

A korábbi hidegebb időjárás és a Tiszán levonuló árhullám miatt idén a megszokottnál később, június végén várható a tiszavirágzás, amelyet a tiszavirág nevű kérészek násztánca idéz elő a folyó felszínén. A rajzás akár már a hét végén megindulhat.

A Magyar Turizmus Zrt. tiszafüredi regionális marketing igazgatóságának munkatársa, Albel Tamás elmondta az MTI-nek: a lassú apadás és a víz felmelegedése egyaránt hozzájárulhat ahhoz, hogy idén nyáron robbanásszerű, burjánzó virágzásnak lehessünk szem- és fültanúi. Ajánlása szerint az élő Tisza Tiszafüred és Tiszaörvény közötti szakaszán figyelhető meg a legkönnyebben a kérészek násztánca, a rajzóhelyeket túravezetők irányításával csónakokon lehet megközelíteni.

A tiszavirág a kérészek egyik nagyméretű, kecses válfaja. Évente csak egyszer tapasztalható rajzása és násza rendkívül látványos, hiszen a petékből kikelő lárvák a Tiszának és mellékfolyóinak egy-egy adott szakaszán, szinte a nyárelő ugyanazon a napján és órájában bújnak elő a százezres példányszámú telepeket rejtő meredek, leszakadt agyagpartok üregeiből.
A nászrepülés során a hímek a levegőben párosodnak a nőstényekkel, majd rövid időn belül elpusztulnak. A tömeges rajzás a Tiszán rendszerint 3-4 napig, legfeljebb egy hétig tart. Először mindig a folyó déli részén kezdenek repülni a kérészek, ezt követően észak felé halad a jelenség. Az igazi fővirágzás idején, surrogó hang kíséretében, késő délutántól alkonyatig, szinte felhőt alkotva keresik párjukat a különleges rovarok a Tisza felett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.