Élet-Stílus

Nagy Konstantin palotáját keresik Szófiában

admin
admin

2010. 06. 23. 21:49

Nagy Konstantin (306-337) római császár palotáját remélik megtalálni Szófia szívében bolgár régészek, akik a metróépítéshez kapcsolódóan egy nagyméretű antik épület maradványait fedezték fel a Szveta Nedelja érseki székesegyház alatt.

A szakemberek az egyéb verziókat sem zárják ki: az épület lehetett egykoron thermae, Serdica római város közfürdője. A városközpont egyéb antik építészeti emlékekben is bővelkedik: a mai Sheraton Hotel észak-nyugati csücske alatt lapul az ókori Serdica polgárainak tanácsterme, a bouleuterion, az amfiteátrumszerű körépítmény átmérője eléri a 20 métert – olvasható a Novinite angol nyelvű bolgár hírportálon.

A régészek az idén egy sor római kori bérházat, insulát találtak, a nagyméretű lakóépületeket négy oldalról utcák határolták. Feltérképezték Serdica főbb útvonalait is, így megtalálták a város keleti és nyugati kapuját összekötő főutcát, a 7-8 méter széles, kikövezett decumanus maximust, ahogy az észak-déli irányú másodfőutcát, a cardo maximát is.
A mai Szófia területe a Kr. e. VIII. században már lakott volt. A település a trák Serdi törzs után kapta az első elnevezését, a Serdicát, amelyet a római hódítás után is megtartott, amikor Moesia provincia központjává vált. A népvándorlás korában a hunok feldúlták és elpusztították, majd I. Justinianus keletrómai császár építette újjá Triaditsa néven. A hunok után érkező szlávok már Szredec néven említik, az elnevezést a 809-ben érkező bolgárok átvették. A Szófia elnevezés a törökök elől beszivárgó görög népességtől ered a XIV. századból.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.