Élet-Stílus

Klinika nyílt hüvelykujj-szopó gyerekeknek

Cumi helyett sok gyerek a saját ujját használja, hogy megnyugodjon, a szokásra azonban oda kell figyelni: károsíthatja a fogsort és az állkapcsot is.

A legtöbb gyerek 3 és 6 éves korában magától is felhagy ezzel a szokással, ebben a korban pedig az ujjszopás nem okoz semmilyen károsodást. Azoknál kell nagyon figyelni, akik ezt követően sem hagyják abba, mert innentől kezdve hatással lehet a maradandó fogak növekedésére. A fogszabályozással foglalkozó szakemberek szerint a harapási problémák nagy része visszavezethető arra, hogy valaki sokáig szopta az ujját.

Az Angliában most nyílt új klinika nem a következményeket akarja gyógyítani, hanem a káros szokást. Egy sor szájba illeszthető fémeszköz, illetve az ujjra húzható, nehezen eltávolítható műanyag „sapka” teszi kellemetlenné a szokást, ezzel hozzájárul a gyors leszokáshoz. Ilyen eszközök az ujjbábok, amik pszichológiai szempontból játszanak nagy szerepet: arra nevelik a gyerekeket, hogy ne kapják be ujjukat a kedvencükkel. A klinika szakemberei emellett oktatják a szülőket, illetve közösen kidolgozzák a leszokás akciótervét is.

A szakembereknek és a szülőknek is érdemes óvatosan eljárniuk, ha le szeretnék szoktatni a gyermeket az ujjszopásról. Ez ugyanis általában egy érzelmi mankó nekik, örömet okoz, egyúttal megnyugtatja őket, így ha túl erőszakosan próbálják meg a leszoktatást, az akár vezethet egy új, sokkal rosszabb szokás kialakulásához is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik