Élet-Stílus

Megjelentek a riksák Olaszországban

admin
admin

2010. 06. 20. 07:54

Riksák viszik a turistákat Firenze központjában. Toscana fővárosának önkormányzata az első Olaszországban, mely engedélyezte e közlekedési eszköz bevezetését - a taxisok tiltakozása közepette.

Rómában ló húzta konflissal, Firenzében ember hajtotta riksával járhatjuk be a műemlékeket. A hagyományos ázsiai közlekedési eszköz modern változatát látni Toscana megyeszékhelyének utcáin. Az utas helyet foglal a kényelmes, a naptól is védett ülőrészen, a vezető pedig – gyalogos futás helyett – pedálozva hajtja a három kerekű riksát.

Matteo Renzi polgármester és az ellenzék közösen szorgalmazta a riksák bevezetését. Pontosabban ezek működésének szabályozását. Vállalkozó szellemű firenzeiek ugyanis már eddig is triciklivel szállították a turistákat. Az olasz közlekedési szabályzat azonban tiltja, hogy az ilyesfajta járművek a forgalomban haladjanak. Nem szívesen látták a pedálozó konkurenciát a taxisok sem, akik június elejétől utcafoglalással tiltakoztak az egy menetért 8 eurót kérő, de számlát nem adó riksások ellen.

A megoldást az önkormányzati képviselők adták: megkerülve a közlekedési szabályok megsértését a riksát nem közlekedési, hanem városnéző eszköznek kiáltották ki. Hiszen a pedálozó vezető kerekezés közben a firenzei műemlékeket is bemutatja az utasnak. Első lépésben, kísérleti jelleggel a következő három hónapra 5 riksának adnak engedélyt.

Az engedély kiváltásához a pályázóknak fel kell tüntetni a riksa útvonalát, azt, hogy hányan kívánnak vele dolgozni, milyen tarifáért. Kötelező a riksa vezetőjére és az utasokra kötött személyi biztosítás, és előírás az is, hogy a riksa kizárólag Firenze történelmi városközpontjában mozoghat, vagyis ott, ahol az utcák többsége a gyalogos közlekedésre van fenntartva. Az elégedetlen taxisok szerint csak idő kérdése, és Firenzét ellepik a riksák, melyek ellen a gyalogosok is tiltakozni fognak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.