Élet-Stílus

Megtalálták Caravaggiót?

admin
admin

2010. 06. 16. 21:14

A festő maradványait már egy éve keresi egy olasz tudóscsoport. Most úgy vélik, megtalálták toszkánai Porto Ercole tengerpartján ásott tömegsírban.

„Nyolcvanöt százalékos bizonyossággal merem állítani, hogy ezek a csontok Michelangelo Merisitől származnak” – jelentette ki egy Ravennában tartott sajtótájékoztatón a Caravaggio földi maradványait kereső olasz kutatócsoport vezetője, Giorgio Gruppioni professzor. A tudósok munkáját koordináló Gruppioni a barokk festő csontjait is megmutatta. Egy éve kutatják Itáliában az 1610. július 18-án elhunyt mester maradványait, és talán nem véletlen, hogy éppen halála 400. évfordulóján sikerült őket megtalálni.

Ahogyan életét, Caravaggio halálát is számos titok övezi: a mai napig nem tudni, hogy a barokk festészet zsenije gyilkosság áldozata lett-e, ahogyan a legenda tartja, halálos szifiliszben vagy más járványban hunyt-e el. Annyi volt biztos a 2001-ben megtalált halotti levél szerint, hogy Merisit a Grossetótól nem messzi Porte Ercole egykori temetőjének tömegsírjában ásták el. Caravaggio Nápolyból éppen Rómába tartott, a neki megbocsátó pápához igyekezett, útközben érte a halál. A Porto Ercoléhoz közeli kórház korabeli feljegyzései szerint magas lázban hunyt el, és mivel errefelé idegen volt, a külföldieknek fenntartott közös sírban helyezték el a tengerparton. Úgy tűnik azonban, hogy a festő bűneit feloldó pápai bocsánat híréről kevesek tudtak, mivel a fény-árnyék technikájának egyedülálló mesterét név és dicsőség nélkül temették el. A helyi püspök utasítása az volt, hogy a lázban elhunyt férfi testét mélyre ássák el.

A tudósok éppen ezért Porto Ercole volt temetője területének legalsó rétegeiben keresték Caravaggiót. Nem volt könnyű feladat, hiszen a XVII. századi közös síron ma már lakóházak állnak. A bolognai és a salentói egyetem más tudományos intézményekkel együttműködésben végzett munkája több fázisból állt: a tömegsír feltárása után az itt talált férfiak maradványainak korát a karbonvizsgálat segítségével határozták meg. Majd azokat a csontokat válogatták össze, amelyekben magasabb volt az ólom és higany aránya.

Ezt tartalmazták ugyanis a Caravaggio korában használt festékek. Mivel Caravaggiónak nem voltak egyenes leszármazottjai, a szelektált csontokat a Merisi és Merisio vezetéknevű olaszok DNS-ével vetették össze. A tudósok által azonosított csontokkal egy erős alkatú, 170 centiméter magas férfit rekonstruáltak – ilyen volt Caravaggio. „Történelmi feljegyzések, antropológia, biológia, technológia támasztja alá, hogy ezek Caravaggio csontjai, nincs kétség” – hangoztatta a kutatásban résztvevő történész, Silvano Vinceti, az olasz kulturális és környezeti örökség országos bizottságának elnöke.

Azt még nem tudni, hol fogják őrizni az olasz festészet zsenijének csontjait, de nem kétség, hogy sokan lesznek rá kíváncsiak. A Rómában rendezett és a napokban bezárt Caravaggio-kiállításra félmillióan látogattak el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.