Élet-Stílus

Rajtol a világbajnokság

Már a kezdőrúgás is történelmi esemény lesz, miután először kerül sor világbajnokságra a fekete kontinensen. Dél-Afrika rendezést elsősorban a nemzetközi szövetség (FIFA) elnökének, Joseph Blatternek köszönheti, aki bevezette a rotációs rendszert a kontinensek között, így a 2010-es eseményre kizárólag afrikaiak jelentkezhettek.

Felkészültek a vb-re (MTI/EPA)

Felkészültek a vb-re (MTI/EPA)

A 2004. május 15-én megtartott szavazáson Dél-Afrikát 14-en támogatták, Marokkót 10-en, a korántsem nevető harmadik, Egyiptom pedig egyetlen voksot sem kapott. A „lemaradottak” nem a csak a rendezés mellett a vb-részvételt is elbukták, miután elvéreztek a Dél-Afrikáig vezető úton. A kvalifikációs sorozatban 204 csapat próbált szerencsét, a 848 selejtezős mérkőzésen 2337 gól esett. Dél-Afrika eközben felkészülési meccseken múlatta az időt, miután rendezőként automatikusan résztvevője a tornának.

32 csapat a rajtvonalon

A csoportkör sorsolására tavaly december 4-én került sor. Az A jelű négyesben a házigazda és Mexikó mellett két korábbi világbajnok Uruguay és Franciaország szerepel. Utóbbi egy szabálytalan gólnak köszönheti, hogy egyáltalán részt vehet a tornán, és a felkészülési időszakban sem remekelt, ennek ellenére csoport favoritjának számít. Esetében a korai búcsú, Dél-Afrika esetében pedig a továbbjutás jelentene szenzációt.

A B csoportba sorolt Argentína, Görögország és Nigéria az 1994-es világbajnokságon is azonos csoportban szerepelt, akkor a „negyedik elem” Bulgária volt, helyette most Dél-Korea lép színre. Tizenhat évvel ezelőtt Argentína és Nigéria is továbbjutott – és tippünk szerint ezen a téren ugyancsak ismétli majd a magát a történelem…

A C csoportban a végső esélyesek közé sorolt Anglia toronymagas favoritnak számít, mellette a Konföderációs-kupán döntős Egyesült Államok is könnyedén megelőzheti a „kicsinek” számító Szlovéniát és Algériát. A D betűvel jelölt, Ghána, Ausztrália, Szerbia és Németország alkotta négyes küzdelmei felettébb izgalmasnak ígérkeznek, csupán a Nationalelf kiesésénél szisszennénk fel – egyébként itt aztán bármi megtörténhet.

Steven Gerrard és az angolok esélyesként érkeztek (MTI/EPA)

Steven Gerrard és az angolok esélyesként érkeztek (MTI/EPA)

Az E csoportban a magyarokkal macska-egér játékot űző hollandok továbbjutására bátran lehet fogadni, ahhoz viszont már szükségeltetik némi jóstehetség, hogy kitaláljuk, a másik három csapat, Kamerun, Dánia és Japán közül melyik csatlakozhat a legjobb 16 mezőnyéhez. Az F csoportban egyszerűbbnek tűnik a helyzet: Paraguay és a címvédő Olaszország kimagaslik a mezőnyből, formán kívül is jobb Szlovákiánál és Új-Zélandnál.

Az 1966 után ismét vb-résztvevő Észak-Koreán kívül a G csoport valamennyi válogatottja a csúcsra tör, egy, magát esélyesnek tartó csapatnak azonban távoznia kell a csoportkör végén. A végső győzelemre is jó eséllyel pályázó Brazília és az európai braziljainak tartott portugálok, kiváltképp a Real Madridban klubtárs Kaká és Cristiano Ronaldo összecsapása különösen pikánsnak ígérkezik. Elefántcsontpart szereplése pedig nagyban függ attól, hogy csontját tört Didier Drogba tud-e játszani a dél-afrikai világbajnokságon, és ha igen, sérülése mennyire befolyásolja majd a teljesítményt.

A H csoportban hiába beszéli Chile és Honduras is ugyanazt a nyelvet, mint a favorit Spanyolország, a két latin-amerikai a válogatott – a svájcival egyetemben – feltehetőleg csak asszisztál majd az Európa-bajnok meneteléséhez. A spanyolok csoportelsősége biztosnak, „tutinak” tűnik, a második helyre pedig Chilének van leginkább esélye.

Uruguay ellen mutatkoznak be a franciák (MTI/EPA)

Uruguay ellen mutatkoznak be a franciák (MTI/EPA)

Örömünnepre készül a házigazda

Elsőként az A csoport csapatai mutatkoznak be a világbajnokságon. 1998 óta hagyomány, hogy a házigazda játssza a nyitómeccset, Dél-Afrika ellenfele Mexikó lesz az ünnepélyes megnyitót követően. „Hatalmas előny, hogy hazai közönség előtt szerepelünk. Ezt ki kell használnunk, és meg kell nyernünk minden mérkőzést” – nyilatkozta Itumeleng Khune a 12 mérkőzés óta veretlen dél-afrikaiak kapusa.

Mexikó persze nem akar asszisztálni a hazai örömmámorhoz. A közép-amerikai csapat rengeteg edzőmérkőzéssel hangolt a vb-re, és ezeken igencsak jól szerepelt: nyolc találkozójából ötöt megnyert, többek között a címvédő Olaszországot is legyőzte, s egy döntetlen mellett csak kétszer veszített: Anglia és Hollandia vendégeként volt kénytelen lenyelni a vereség keserű piruláját. Az örökmérleget tekintve Mexikó 2-1-re vezet.

Két világbajnok egymás ellen

Péntek este, Fokvárosban a 1998-as világbajnok Franciaország a korábbi kétszeres vb-első Uruguaynak ad randevút. A franciák kispadját koptató, a vb után búcsúzó Raymond Domenech minden idők legeredményesebb szövetségi kapitány lesz hazájában, amennyiben a felkészülési időszakban szenvedő fiai legyőzik az urukat. Ehhez szükség lenne a dél-amerikaiak igencsak félelmetes csatárkettősének semlegesítésére.

Luís Suarez és Diego Forlán az elmúlt két évben több mint 100 gólt szerzett klubjában, az Ajaxban, illetve Atlético Madridban, formájukat tekintve nem lenne meglepő, ha véget vetnének a franciák elleni, 1966 óta fennálló uruguayi góltalanságnak. A két együttes eddig négyszer találkozott, a franciák és az uruguayiak is egy-egy győzelmet számolnak. Viszont az nem valami biztató, hogy a legutóbbi két mérkőzésükön nem született gól.

Világbajnokság, A csoport, 1. forduló:
Dél-AfrikaMexikó, 16:00
Johannesburg, Futballváros. Vezeti: Irmatov (üzbég)
A várható kezdőcsapatok
Dél-Afrika: Khune – Gaxa, Mokoena, Khumalo, Masilela – Modise, Dikgacoi, Pienaar, Letsholonyane, Tshabalala – Mphela
Mexikó: Pérez – Juarez, Márquez, Rodríguez, Salcido – Torrado, Castro, Guardado – Dos Santos, Hernández, Vela

Uruguay Franciaország, 20:30
Fokváros, Zöld Pont Stadion. Vezeti: Nisimura (japán)
A várható kezdőcsapatok
Uruguay: Muslera – Victorino, Lugano, Godin, Pereira – Pereira, Pérez, Arevalo, I. González – Suarez, Forlán
Franciaország: Lloris – Sagna, Abidal, Gallas, Evra – Gourcuff, Toulalan, Malouda – Govou, Anelka, Ribéry

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik