Élet-Stílus

Nyugatra megy a gólya is

Magyar „születésű” fekete gólyát azonosítottak Skóciában helyi madarászok. A madár úgy gondolhatja, nyugaton a kerítés is békából van, hoszen az utóbbi években többször látták őt nyugaton, mindannyiszor a kontinens „gazdagabb” felét látogatta meg.

A fekete gólyát Skócia északi, észak-nyugati részén látták közel három hete, ám azonosítani csak a napokban sikerült. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) információi szerint hazai madárról van szó, amelyre az utóbbi években más nyugati országokban is felfigyeltek már.

A szakemberek keveset tudnak a fekete gólyák vándorlásáról Európa nyugati területein, eddig mindössze három jelentés érkezett a gyűrű által azonosított madarakról. A most látott példány a Börzsönyben, Kemence közelében született 2007-ben, de járt már Hollandiában is, ahol 2009 tavaszán látták. Most Baltasound mellől érkezett adat megfigyeléséről. A fekete gólya Európában ritka, fokozottan védett faj.
Fekete gólya (fotó: Imre Tamás/MME)

Fekete gólya (fotó: Imre Tamás/MME)

Fészkelő állománya Magyarországon mintegy 210-280 párra tehető, ami szerencsére növekszik – áll az MME Monitoring Központjának honlapján. Testhossza 95-100 centiméter, szárnyai fesztávolsága 145-155 centi, súlya 3 kilogramm. Ártéri ligeterdők, középhegységi erdők fáin, bokrain, nádasokban rakja fészkét, amelybe 3-5 tojást költ. A fiókák 35-46 napra bújnak ki a tojásból. A fekete gólya természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik