Élet-Stílus

A fogainkkal fizetünk az éjszakai nassolásért

Amerikai kutatók vizsgálataiból az derült ki, hogy a rendszeres éjszaki nassolás a fogak elvesztésével járhat.

Az amerikaiak egy dán követéses vizsgálat eredményeit elemezték, melyben 2436 harmincévesnél idősebb személy vett részt. A tesztben résztvevők az 1987-88-as vizsgálat sosrán kitöltöttek egy olyan kérdőívet, amiben a táplálkozási szokásaikra kérdeztek rá, majd részt vettek egy alapos fogorvosi vizsgálaton is. Az érintetteknek többek közt válaszolniuk kellett arra is, hogy szoktak-e éjjel nassolni.

Éjszakai nassólónak az számított, aki az éjjel folyamán legalább kétszer felkelt azért, hogy rágcsálnivalót vegyen magához. Ez egyfajta táplálkozási rendellenesség, ami az USA-ban a lakosság körülbelül 1,5%-át érinti. Ennél sokkal nagyobb azoknak a fiatalokna és felnőtteknek az aránya, akik este 11 után falatoznak. A követéses vizsgálat végén kiderült, hogy az éjszakai nassolók 4-gyel több fogat veszítettek el, mint azok, akik végigaludták az éjszakát.

A fogvesztés oka, hogy azok, akik éjszaka esznek, nem mindig mosnak fogat falatozás után, ezért sokkal nagyobb rizikónak vannak kitéve, ráadásul alvás közben a fogakat megtisztító nyál képződése csökken is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik