Tudomány

Robotpáciens fogorvosoknak

Ha fájdalmat érez, a robotpáciens felkiált - szimulátor leendő fogorvosoknak.

A fogorvosi székben elnyúló robotnő tetőtől talpig emberre hasonlít és kibírja a fogorvosnövendékek által rámért kínzásokat. Sova Hanako szája ugyanis tele van fogakkal és olyan érzékelőkkel, amelyek megfelelnek az emberi száj érzékeny pontjainak. Akárcsak az igazi páciensek, mozgatja a nyelvét, nyáladzik és hangfelismerő és hangszintetizátor berendezése révén válaszol a fogorvos kérdéseire.

Ha fájdalmat érez, Hanako felnyög: “Ez fáj!”, vagy éppen hirtelen elrántja a fejét, a szemét forgatja, figyelmeztetés nélkül becsukja a száját, sőt hirtelen hátraveti a karját – megannyi olyan mozdulatot tesz, amely önmaga és a jövendő fogorvos számára is veszélyes. “Ha fájdalmat érez, kérem emelje fel a balkezét” – mondja neki ilyenkor a fogorvosgyakornok.

Ha a kezelés túl sokáig tart, Hanako elfárad és nehezére esik számára, hogy tátva tartsa a száját.

“A fogorvos pályafutása során bekövetkező incidensek száma a statisztikák szerint az első évben kétszerese annak, mint amire a következő évben lehet számítani. Ez azt bizonyítja, hogy a fogorvosok képzése nem biztosítja akkora gyakorlat megszerzését, amekkorára a rendelőben ténylegesen szükség van” – magyarázza Maki Kotaro, a tokiói Sova egyetem professzora, a robotnő megalkotója.

A fiatal fogorvosjelöltnek rendszerint nincs elég gyakorlata ahhoz, hogy időben eltávolítsa a műszereket a páciens szájából, és nem mindig tud megfelelően kommunikálni kezelés közben a szenvedő beteggel – vélekedik a professzor. “Ezzel a robottal a növendékek megismételhetik a gyakorlatokat, akárhányszor hibázhatnak, és így tapasztalatra tehetnek szert” – magyarázza Maki Kotaro, aki szerint Japánnak ki kellene használnia az ebben a technológiában elért eredményeit.

“A repülőgépek pilótái éveken át gyakorlatoznak olyan repülésszimulátorok segítségével, amelyek rendkívül realisztikusan érzékeltetnek különböző válsághelyzeteket. Miért kellene a fogorvosoknak megelégedniük élettelen próbababafejekkel a felkészülés során?” – kérdi a szakember.

Hanakót a Waseda egyetem és a Tmsuk robotikai cég segítségével tervezte meg Maki professzor: ez a harmadik, és egyben az eddigi legfejlettebb változat. Egyelőre a vizsgákon használják, mintegy 90 diák többé vagy kevésbé megfelelő mozdulatait szenvedi el. Van néhány más kísérleti modell is, de azokat csak egy-két személy tudja használni.

“Ezzel a robottal közel érzi magát az ember a realitáshoz. A korábban használt eszközöktől eltérően Hanako spontán módon reagál, pontosan úgy, ahogy egy igazi páciens is tenné” – mondja Haga Sugo, az egyik fogorvosnövendék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik