Élet-Stílus

Bajnok lett Pakson a ZTE

A Zalaegerszeg nyerte a férfi kosárlabda-bajnokságot, miután a döntő negyedik, pénteki felvonásán 67-60-ra győzött a címvédő Paks otthonában. Az alapszakasz-győztes zalaegerszegiek ezzel dupláztak, miután a Magyar Kupát is megnyerték. A ZTE 1988, 1990 és 1992 után története negyedik bajnoki címét ünnepelhette.

A keddi zalaegerszegi találkozón nagyon gyengén támadó paksiak feltüzelve kezdték a meccset, az első negyedben elöl és hátul is remekeltek. Horváth Imre együttese betörésekből, közeli és távoli dobásokból sorra szerezte pontjait, a ZTE ezzel szemben csak szenvedett. A játékrész második felében így már kilenc ponttal is vezetett az Atomerőmű, mely végül hat pont előnnyel várhatta a második szakaszt (23-17).

A folytatásban küzdelem, kemény védekezés és rengeteg rontott dobás jellemezte a meccset. A harcból a szakasz nagy részében a Paks jött ki jobban, volt időszak, amikor 11 ponttal vezetett, köszönhetően a zalaegerszegi játékosok szinte értékelhetetlen dobóteljesítményének. A félidőre mégis a zalaiak mehettek jobb szájízzel, miután Kámán Tamás a dudaszó pillanatában félpályáról dobott kosarat, s csökkentette négy pontra a hátrányt (35-31).

A fordulás után nagyot fordult a meccs képe, a zalaiak Wilson vezérletével gyorsan fordítottak, s alig négy perc után három ponttal vezettek. Horváth időkérése jót tett csapatának, mely összerakta védekezését, és tapadt a vendégekre, egészen a negyed hajrájáig, amikor megint a zalaiak villogtak, s hat pontra növelték előnyüket (44-51).

Az utolsó játékrész elején lendületben maradt még a ZTE, villámgyorsan tíz pontra növelte előnyét. Az Atomerőmű ezt követően fogcsikorgatva küzdött, négy pontra zárkózott fel, ám a vendégek a fontos pillanatokban mindig gyűrűbe találtak, így megnyerték a meccset, s ezzel a bajnoki címet is.

A Zalaegerszeg tökéletes szezont produkált, hiszen az alapszakasz megnyerése mellett a Magyar Kupában és a bajnokságban is az első helyen végzett. A ZTE 18 év után lett ismét bajnok.

Völgyi Péter, a ZTE edzője így nyilatkozott a találkozót követően:
“Iszonyatos feszültség munkált bennem. Nagyon boldog vagyok, és örülök, hogy ennyi embernek okoztunk örömöt. Ma Kámán Tamás triplája nagy lökést adott, a második félidőben pedig már jól is játszottunk. Azt hiszem, minden edzőkollégámnak ilyen hozzáállású, ilyen jó szellemiségű csapatot kívánok, mint amilyennel én együtt dolgozhatok. Hazamegyek megölelem a családomat, és ünneplünk.”

Horváth Imre, a Atomerőmű vezetőedzőjének szavai:
“Az első félidőben jól ment a játék, a zalaegerszegieknek viszont nem, a félidő végén kapott hármas viszont nagyon rosszul jött. A második félidőre összeesett a támadójátékunk, a sok személyi hiba miatt változtatnunk kellett, ami nem működött jól. Kicsit szomorúak vagyunk most, de azt hiszem sikeres három és fél hónapot tölthettem ezzel a csapattal.”

NBI, döntő, 4. mérkőzés:
Atomerőmű SE – Zalakerámia-ZTE KK 60-67 (23-17, 12-14, 9-20, 16-16)
legjobb pontszerzők: Horváth Á. 15, Gulyás 14, illetve Hinnant 22, Watson 12, Kámán 11, K. Wilson 10
A párharc végeredménye: 3-1 a Zalaegerszeg javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik