Élet-Stílus

A magyarok 80 százaléka nem üdül

admin
admin

2010. 05. 27. 14:52

Akik mégis azok többsége belföldön teszi, külföldben pedig Horvátország vezet.

Magyarországon tízből nyolcan nyilatkoztak úgy, hogy az elmúlt egy évben nem voltak üdülni – a GfK Hungária és az Ipsos Nemzeti MédiaAnalízis felmérésének 2009. IV. negyedévi és 2010. I. negyedévi adatai szerint.
Az elmúlt 12 hónapban a megkérdezettek 14 százaléka belföldön, 8 százaléka pedig külföldön töltött 5 napnál hosszabb időt üdülési céllal. Horvátországban saját bevallása szerint 2 százalék nyaralt, Görögországban, Olaszországban, Ausztriában pedig 1-1 százalék.

A GfK kiemelte: a tavalyi 71 százalékhoz képest idén már 76 százaléka azok aránya, akik nem terveznek 5 napnál hosszabb üdülést a következő 12 hónapban. A lakosság 10 százaléka tervezi, hogy belföldön nyaral, míg külföldre 7 százalék tervez utazást.
A felmérés szerint a hosszabb időre utazók döntő többsége általában saját maga vagy családja, baráti köre szervezésében megy nyaralni, 7 százalék többnyire, 2 százalék pedig mindig utazási iroda szervezésében megy üdülni. Az emberek 54 százaléka azt válaszolta, hogy egyáltalán nem szokott üdülni.

A nyaralás során a legkedveltebb időtöltés változatlanul a strandolás, napozás, az üdülők 38 százaléka választja a pihenés e formáját. Városnézéssel közel tízből hárman töltik idejüket, kulturális programokon (múzeumlátogatás, színház, koncert, fesztiválok) kevesebb, mint egyötödük vesz részt. Továbbra is kevesen részesítik előnyben az aktív pihenési formákat, mindössze 14 százalék megy túrázni nyaralás alatt. A vízi sportoknak 7 százalék hódol, vízitúrán 3, kerékpártúrán pedig 4 százalék vesz részt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.