Élet-Stílus

Antidepresszáns helyett telefonhívás

Javult azoknak a depressziós betegeknek az állapota, akiket gyógyszeres kezelés helyett, rendszeres telefonbeszélgetéssel kezeltek.

Kínzó és gyakori betegség a depresszió: Amerikában a lakosság 5-11%-át, Magyarországon a 7-16%-át érinti. A kezelésre sokféle gyógyszeres alternatíva létezik már, melyeke eredményessége igen változatos. Diane Spangler és munkacsoportja most azt vizsgálta milyen változást érnek el a gyógyszeres kezelés elhagyásával, akkor, ha a pácienssel orvosa rendszeresen konzultál telefonon.

A vizsgálatban 30 súlyos depresszióban szenvedő páciens vett rész, a kezeléshez tartozó telefonvizetek egyenként átlagosan 21-52 percig tartottak. A beszélgetés során a beteg megvitathatta orvosával a számára fontosnak tartott problémákat. A vizsgálat végén a kutatók azt tapasztalták, hogy az ily módon kezelt páciensek mintegy 42%-ának javult az állapota, kikerültek a depressziós állapotból. Spangler hangsúlyozta: amellett, hogy hatékony módszer a telefonvizit ráadásul nagyon betegbarát is. A telefonbeszélgetések időpontja ugyanis rugalmasan szervezhető, ráadásul nem kell tartani a gyógyszeres mellékhatásoktól sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik