Élet-Stílus

Jó szezont várnak a pécsi hotelek

admin
admin

2010. 05. 04. 06:59

A 2010-es kulturális főváros (EKF) programsorozathoz igazodva tervezett szállodaépítések egy része ugyan nem valósult meg Pécsett, a meglévők, illetve az újonnan nyíló hotelek viszont kiváló szezonra számítanak.

A befektetők másfél-két éve még több, magas színvonalú szálloda építését helyezték kilátásba a baranyai megyeszékhelyen, az elképzelésekből azonban csak néhány valósult meg.

Az utóbbira példa a belvárosi Corso Hotel, amely május 10-én telt házzal nyit. Az 1,6 milliárd forintból, 486 milliós állami támogatással megvalósuló négycsillagos hotel 81 szobájával és 159 ágyával Pécs legjobb szállodája címre pályázik. Az előfoglalásokból már látszik, hogy egész évben 75-80 százalékos kihasználtsággal működik majd a Corso, a vendégek nagy része pedig külföldi. Az épület alatt található mélygarázs ugyan még nem készült el, és a szomszédos üzletház és irodaház 2011-re tervezett átadásáig valószínűleg nem is fog.

A kulturális főváros főterétől, a nemrégiben átadott Széchenyi tértől nem messze jelenleg is épül egy hotel. A tulajdonosa idősebb Ruzsa Csaba, aki május második felére prognosztizálja a három és fél csillagos Árkádia átadását. A nagyobb részt saját erőből, kisebb hányadban bankhitelből megvalósuló beruházást 250 millió forintra taksálja. A hotel 27 szobás lesz.

Pécsett eddig hiány volt négycsillagos szálláshelyből, ezen segít a 300 vendég befogadására alkalmas Laterum Hotel. A megyeszékhely nyugati kapujában már több évtizede álló ingatlan felújított részét május elsején adták át. A 60 millió forintos pályázati támogatást élvező, összesen 250 millió forintos beruházás keretében 50 szobát alakították át háromról négycsillagossá.

Az igazgató nagyon jó idényre számít az előfoglalások alapján. Gyenis Lászlóné jelezte: nagyobb események idején teltházzal számolnak. Például május 27-től 30-ig már nincs szabad kapacitásuk. A szakember szerint erre az időpontra nemcsak náluk, hanem sehol sincs szabad szálláshely a megyeszékhelyen.

Hegyi Zsuzsanna, a Magyar Turizmus Rt. Dél-dunántúli Regionális Marketing igazgatóságának vezetője elmondta: az eddig magas színvonalú hotelekkel gyéren ellátott Pécs hamarosan bő választékot tud majd nyújtani a városba érkezőknek. A már említetteken kívül a Makártanya Hotelt is négycsillagossá bővítik – jegyezte meg. A pécsi hotelekben már most 15 százalékkal több az előfoglalások száma tavalyhoz képest. A fesztiválok idején pedig teltházra számíthatnak a szállásadók, így júniusban, szeptemberben és októberben is. A szakember ezekre az időszakokra a környező települések – Harkány, Villány, Orfű – hoteljeit ajánlja, amely plusz 3 ezer ágyat jelent.

A turisták 75-80 százaléka belföldi, a külföldiek 80 százaléka német. Az EKF-nek köszönhetően új piac lehet a szlovén és a horvát vendég. Több tervezett szálloda-beruházás viszont elmaradt Pécsett. Többek között az Alexandra Kiadó tulajdonosa, Matyi Dezső is felhagyott az építkezéssel, miután nem kapta meg a tervezett Borskanzenhez szükséges pályázati támogatást.

A főtéren álló, az utóbbi időben galériaként funkcionáló Nádor Szálló sem újult meg a Danubius Hotels eredeti elképzeléseivel szemben. Leállt a Balokány ligeti fürdő- és szállodafejlesztés is, a hírek szerint itt a pénzhiány szólt közbe. Hasonló okokból hiúsult meg a belvárosi, egykori rendelőintézet helyére tervezett szálloda is, amit a Grupo Milton kivitelezett volna.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.