Élet-Stílus

Kezelésbe veszi a kórházi menüket egy Michelin-csillagos séf

A Fat Duck (Kövér Kacsa) három Michelin-csillagos éttermének séfje, Heston Blumenthal megelégelte a siralmas kórházi kosztot és forradalmasítaná.

A gyakorta ízetlen kórházi menüt szeretné ízletessé tenni Blumenthal, akit eddig főleg szardínia sorbetjéről és csigakásájáról ismertek. A molekuláris konyha képviselője tudósokkal dolgozik a kórházi étrend átalakításán. A mesterszakács és a tudósok, az ötödik ízt – japánul unamit – próbálják ételeikben felerősíteni.

Az unami szót elsősorban a húsok ízlelésekor használjuk, ennek megfelelően a konyha forradalmasításának első szakaszában a vagdaltat teszik finomabbá gombával, parmezánnal és algákkal. Ezeket az új ételeket először jövő évtől próbálhatják majd ki az idősebb páciensek. A korosabb betegeknél az étvágy elvesztése ugyanis komoly gondot okoz, amit tovább ront az, ha az idős betegek elveszítik az ízlelésüket. Ha az ötlet beválik, a programot egész Nagy-Britanniára kiterjesztik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik