Élet-Stílus

Magyarok rekedtek New Yorkban

admin
admin

2010. 04. 19. 20:53

Hétfőig legalább 46 magyar állampolgár rekedt New Yorkban, az izlandi vulkánkitörés miatt törölték repülőgépjárataikat, így nem tudtak hazautazni - közölte a főkonzulátus.

Péntek óta ennyien jelentkeztek a manhattani magyar külképviseleten, hogy segítséget kérjenek – mondta el Földvári Gábor helyettes főkonzul.

A több mint 8 milliós nagyvárost az utóbbi napokban több tízezren nem tudták elhagyni az Európa felett terjengő vulkáni hamufelhő miatt, a diplomata becslése szerint a városban rekedtek száma elérhette a százezret.

A kényszerű New York-i tartózkodásra ítélt magyarok közül 14-en hivatalos kiküldetésben jártak Amerikában, ilyen volt például egy csoport, amelyik konferencián vett részt. Esetükben a túltartózkodás költségeit a kiküldő intézmények fedezik.
A többség azonban magánútról akart hazatérni. Többeknek segítettek kapcsolatot teremteni az otthoni hozzátartozókkal, valamint abban, hogyan, melyik bankon keresztül tudnak a rokonok Magyarországról gyorsan pénzt átutaltatni New Yorkba.
“Alapvetően saját pénzügyi forrásaikra kell hagyatkozniuk” – mondta a helyettes főkonzul, utalva arra, hogy a külképviselet csak rendkívüli esetben adhat pénzügyi kölcsönt. Erre eddig nem volt szükség.

Elmondta, hogy New Yorkban a legfőbb gondot a szállás jelenti, ugyanis egy “normál” szállodai szoba egy éjszakára 200-300 dollárba kerül. A főkonzulátus megpróbál olcsóbb szállást keresni: néhány főt helyi magyaroknál is el lehet helyezni, a baptista egyház menhelye viszont már megtelt.
Földvári Gábor elmondta, hogy a magyarok fegyelmezetten fogadják a veszteglést, bár néhány ember úgymond lelki támogatásra szorult. Egyikük például felháborodással fogadta, hogy a főkonzulátus, közvetve az állam nem ad nekik segélyt, szerinte ez “nem állampolgárbarát megközelítés”.

A diplomata szerint sok magyar tévhitben él: azt gondolják, a magyar diplomaták el tudják intézni, hogy előbb felkerüljenek Európába tartó járatokra.
Az utóbbi napokban a transzatlanti járatoknak csak mintegy 15 százaléka hagyhatta el New Yorkot. Volt olyan magyar, aki jegyének átíratásával Casablancán és Rómán keresztül jutott haza. A főkonzulátus segített egy idős hölgynek orvost keríteni, hogy felírja elfogyott gyógyszerét. Olyan magyar fiatalokról is tudni, akik a Kennedy repülőtéren éjszakáznak.
“Egyelőre kezelni tudjuk a helyzetet” – mondta derűsen a főkonzul-helyettes, megjegyezve, hogy bár több diplomata foglalkozik a New Yorkban rekedtek gondjaival, a belga konzulátuson például kétezer ember problémáit kell orvosolni.
A washingtoni nagykövetségen és a Los Angeles-i főkonzulátuson hétfőig nem kértek segítséget magyarok járatuk törlése miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.