Élet-Stílus

Csütörtökre állhat helyre a légiforgalom

Csütörtökre normalizálódhat a légi közlekedés Európában, ha a bajt okozó izlandi vulkán hamukibocsátása nem erősödik fel ismét - közölte a brüsszeli székhelyű nemzetközi légtérellenőrző szervezet (Eurocontrol) igazgatója hétfőn.

Bo Redeborn – aki azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy az Európai Unió tagországainak közlekedési miniszterei megállapodtak a légtérhasználat korlátozásának fokozatos enyhítésében – megerősítette: hétfőn a menetrendszerinti járatok 30 százaléka közlekedett az unióban. Kedden és szerdán is 10-15 százalékkal emelkedhet a közlekedő járatok száma.
Az Eyjafjallajökull tűzhányót körülrepülő helikopter pilótája közölte, hogy elkezdődött a lávaömlés, és sokkal kevesebb hamut lövell ki a vulkán. A kráter fölött úszó felhő javarésze alapvetően már párából és nem hamuból áll. Szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy a kitörés még nem ért véget, sőt a közelben lévő más tűzhányók is “beindulhatnak”.
A miniszteri megállapodásnak köszönhetően kedd reggeltől fokozatosan növekedni fog a felszálló gépek száma. José Blanco spanyol közlekedési miniszter madridi sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy a lépcsőzetes légtérnyitás kedd reggel, közép-európai idő szerint nyolc órakor lép hatályba.
A megállapodás alapján a légteret három zónára osztják: tiltott, akadálytalanul repülhető és kockázatosnak minősített körzetekre, az egyes zónák határait pedig mindig az adott országra jellemző meteorológiai viszonyok és a felhőzet függvényében határozzák meg a nemzeti közlekedési hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik