Élet-Stílus

Leáll a magyar légiforgalom is

Pénteken 19 órától szombaton 19 óráig légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Az izlandi hamu teljesen megbénította Európa légi forgalmát.

Az izlandi vulkánkitörés keltette hamufelhő – amely megbénította az észak-nyugat-európai légiközlekedést – az éjszakai órákban, várhatóan éjfél és hajnali négy között érheti el Magyarország északi részét. A felhő pillanatnyilag Németország északi harmada és Lengyelország felett jár. “A hamufelhő folyamatosan hígul, ráadásul a széttartó áramlások miatt semmiképpen sem olyan koncentrációban ér Magyarország fölé, mint amilyet jelenleg Németország felett tapasztalnak” – hangsúlyozta Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa.

A felhő Magyarország felett 10,5 kilométer magasságig terjedhet fel, várhatóan 6-7 kilométeres magasságban a lesz a legsűrűbb. Szombaton tovább haladva várhatóan eléri a déli országrészeket is. A meteorológusok várakozása szerint vasárnapra változik az áramlás iránya, a felhő valószínűleg akkorra elhagyhatja az országot.

A vulkáni hamu várható terjedése (forrás:OMSZ)

A vulkáni hamu várható terjedése (forrás:OMSZ)

A légiforgalmi szolgálat, a HungaroControl folyamatosan egyeztet a meteorológiai szolgálattal. Jelenleg még nyitva van a repülőtér, azonban esete 19 órától szombaton 19 óráig légtérzár lesz, vagyis egyetlen gép sem közlekedhet majd.

Malév és a Wizz Air járattörlések

Péntek reggelig negyven, Budapestről induló járat törlését jelentették be a légitársaságok a ferihegyi repülőtéren. A helyzet percről percre változik, így további törlésekre lehet számítani.

A Malév tíz pénteki járatát törölte egyelőre az izlandi vulkánkitörés miatt. Pénteken reggel a Wizz Air összesen 32 járatot törölt, a délelőtti skandináv járatok indulása-érkezése a széliránytól és a levegő szennyezettségétől függ majd. A diszkont légitársaság budapesti járatai közül a reggeli londoni mellett törölte a Malmőbe, Eindhovenbe és Göteborgba közlekedőt. A csütörtöki járattörlések nyomán a légitársaság a külföldön rekedt utasainak szállást biztosított.

Mi jár az utasnak?

Az izlandi vulkánkitörés miatt előállt rendkívüli körülmények között, a légi járatok tömeges törlésekor is érvényesek azok az előírások, amelyek a légi utasok jogait biztosítják:

– A légi társaságok kötelesek megfelelő tájékoztatást adni a helyzetről, a járattörlésekről és a késések várható időtartamáról.

– Az utasokat ilyen esetekben külön ellátás illeti meg, így üdítővel, étellel kell őket ellátni, szállást kell nekik biztosítani.

– Az utasnak joga van ahhoz is, hogy választhasson a menetjegy árának megtérítése, illetve a célállomás alternatív útvonalon történő elérése között.

– Az ilyen rendkívüli esetekben az utasoknak nem jár további pénzbeli kártérítés, szemben azzal, amikor a légitársaság hibájára vezethető vissza a járatok késése, illetve törlése.

A Ferihegyről közlekedő pénteki járatok közül reggelig mintegy 40-et töröltek. Főként a Nyugat-Európából Magyarország felé tartó járatokat törölték, a Dél- és Kelet-Európa felé tartó és onnan érkező járatok többnyire zavartalanul közlekednek.

Az utazni indulók a Budapest Airport honlapján, illetve a légitársaságoknál tájékozódhatnak. Járattörlések esetén az érintett járatok utasai más időpontra érvényesíthetik a jegyeiket, vagy visszakérhetik azok árát.

Repülő helyett busz

Az Orangeways felkészült arra az esetre, ha a légkörben lévő vulkáni hamu miatt a hétvégén lezárnák a Ferihegyi Repülőteret. Szombaton és vasárnap számos európai nagyvárosba indít a menetrendszerinti buszjáratok mellett szükség esetén rendkívüli járatot is közlekedtetne.

Újabb légtérzárak

Nem közlekedhetnek repülők egyebek között a lengyel, a belga, a német, a brit és a litván légtérben sem, továbbá a skandináv országokban. Péntek délutántól azonban Ausztria is fokozatosan lezárja légterét a forgalom elől a hamufelhő terjedése miatt. A prágai Ruzyne nemzetközi repülőteret péntek délben zárták le.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

A lengyel légtér szinte egészét lezárták már reggel 8 órától újabb értesítésig, kivételt csak két dél-lengyelországi város, Krakkó és Rzeszów repülőterének forgalma képez. A lengyel elnöki hivatal szerint a korlátozás késedelmet okozhat a légibalesetben elhunyt Lech Kaczynski elnök hét végére tervezett temetésében, amelyre számos külföldi vezetőt várnak.

Káosz a reptereken

Hollandiában délelőtt jelezték, hogy a közeli órákban még biztosan nem fogad és nem indít járatokat az Amszterdam melletti Schiphol repülőtér. Hogy meddig tart a zárlat, nem tudták megmondani. A KLM légitársaság délután 14 óráig biztosan nem indít járatot.

A belgiumi repülőterek péntek este 18 óráig mindenképpen zárva maradnak. Luxemburgban szintén légtérzárlat van érvényben.

Dánia egyelőre szombat hajnali 2 óráig biztosan fenntartja a légtérzárlatot. Svédország és Norvégia ugyanakkor megkezdte pénteken a repülőterek forgalmának fokozatos újraindítását a két ország északi, illetve középső részein.

A brit országos légi irányítási központ (NATS) – közép-európai idő szerint 20 óráig – ugyancsak meghosszabbította a rendes körülmények között hatalmas forgalmat bonyolító brit légtér zárlatát.

Az európai légi közlekedésben még két napig lehetnek zavarok az európai légi közlekedés biztonságáért felelős szervezet, az Eurocontrol szerint. A helyzet normalizálódása attól függ, miként vonul tovább a kitörés következtében a légkörben keletkezett hatalmas porfelhő.

Életveszélyes a repülés

Az izlandi tűzhányó kitörése következtében a repülés biztonságát veszélyeztető por-, illetve hamufelhő keletkezett a légtérben. Ilyenkor életveszélyes vulkáni hamuban repülni, mert ha egy gép belerepül, akkor 80-90 százalék, hogy leállnak a hajtóművei, de lehet, hogy csak megrongálódnak. Ilyenkor azonban a vulkáni hamufelhőn áthaladó gépek hajtóművének teljes átvizsgálására van szükség.

Egészségre ártalmatlan

Senkinek sem kell aggódnia az izlandi vulkán hamuja miatt – hangsúlyozta Bernd Zimanowski, német geofizikus. A vulkáni hamu csak akkor lenne káros az egészségre, ha valóban nagyon magas koncentrációban jelenne meg. Erről azonban jelenleg szó sincs, sőt nincs benne semmi radioaktív vagy mérgező.

Az izlandi vulkán hamuja – mint bármely vulkáni hamu – nagyon apró, többnyire üvegrészecskékből áll, amelyek a magma finom elaprózódása során keletkeznek. A bazaltos üvegrészecskék eleve ártalmatlanok, amennyiben nem nagy mennyiségben lélegzi be az ember. Az állatok, a növények és a talaj szempontjából sem károsak. Csupán a repülőgépek hajtóművében okozhatnak problémát az apró részecskék, az autók motorját viszont ez a veszély nem fenyegeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik