Élet-Stílus

Repülhetnek a tibetiek

Májusban megalakul a Tibet Airlines Co., ez lesz az első tibeti autonóm területen alapított légitársaság - tájékoztatott a vállalat alapítását előkészítő csoport csütörtökön Lhászában.

A Tibet Airlines 280 millió jüan (41,2 millió dollár) alaptőkével alakul, központja a tibeti autonóm terület székhelyéhez, Lhászához tatozó Konggar repülőtéren lesz. A cég egyszerre foglalkozik majd belföldi teher- és személyszállítással – tájékoztatott Cseng Huj (Cheng Hui) az előkészítő csoport vezetője.

A vállalat öt éven belül 20 repülőgépből álló flottával kíván üzemelni, amit ezt követően a piaci tapasztalatok, a kereslet függvényében terveznek bővíteni. Mint elhangzott, a Boeing 737-es és az Airbus A319-es típusokon gondolkodnak.
Valamennyi gépet alkalmassá fogják tenni a fennsík magaslati körülményei közötti biztonságos működésre; az első menetrendszerinti járatok 2011-ben indulnak – mondta Cseng, aki azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy alkalmazottaikat helybéliekből toborozzák.

Az állami Tibet Investment Co. 51 százalékos tulajdonosi hányaddal rendelkezik a vállalatban, míg a fennmaradó részen két tibeti befektető a Sanli és Ruiyi osztozik. A Tibet Airlines létrehozását – a jelentősen megnövekedett turisztikai igények szem előtt tartásával – márciusban engedélyezte a polgári légügyi főhivatal. Jelenleg a Tibethez köthető légi piacból az állami tulajdonban lévő Air China 50 százalékban részesedik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik