Élet-Stílus

Hamufelhő zavarja az európai repülést

Légi közlekedési zavarokat okozott csütörtökön a brit szigetek és Skandinávia fölé sodródott vulkáni hamu. Több repülőteret le kellett zárni Nagy-Britanniában, néhány Budapestről induló járatot is töröltek.

Az Izland felől érkezett hamufelhő jelentősen korlátozta a látási viszonyokat Észak-Írország, Skócia és Anglia légterében, emiatt nem indít és fogad járatokat a belfasti, a glasgow-i, az aberdeeni, valamint két londoni (Heathrow, Gatwick) repülőtér.

Kettő Londonba, és egy Osloba induló járatot is törölni kellett a ferihegyi repülőtéren az izlandi vulkánkitörés miatt – közölte Szilágyi Károly. A Budapest Airport szóvivője elmondta, hogy a nap folyamán további törlések várhatók, így azt javasolják az utasoknak, hogy a repülőtérre való indulás előtt tájékozódjanak a repülőtér honlapján vagy vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal.

Svédországban a hatóságok repülési tilalmat rendeltek el az ország több északi körzetében. Norvégiában az oslói nemzetközi repülőtéren csütörtökön reggel minden második járatot törölni kellett. A norvégiai légtér csaknem egészében repülési tilalmat rendeltek el.

A nap folyamán – a légmozgás függvényében – a légi közlekedést korlátozó intézkedésekre kell számítani Dániában, Finnországban, valamint Oroszország nyugati térségében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik