Élet-Stílus

Agresszív felnőttek lehetnek az elfenekelt gyerekekből

A hároméves korukban gyakrabban elfenekelt gyerekek agresszívabban viselkednek óvodásként - állapította meg a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatóinak kutatása.

A Pediatrics című szaklap online kiadásában hétfőn megjelent tanulmány készítésekor 2500 amerikai nőt kérdeztek ki, miként fegyelmezte hároméves kisgyerekét. A válaszadók 46 százaléka állította, hogy nem fenekelte el a megelőző hónapban, 28 százalékuk egy-két alkalommal, 26 százalékuk pedig legalább háromszor tette ezt meg. A felmérésből kiderült, hogy a háromévesek közül, akiket anyjuk gyakrabban fenekelt el, jellemzően nagyobb valószínűséggel voltak agresszívak a későbbiekben.

Figyelembe véve egyéb tényezőket is, amelyek befolyásolhatják egy gyerek agresszivitását ötéves korára – például a szülői elhanyagolás, az anya depressziója és stressze, a már totyogóként jelentkező agresszív jellegű viselkedés -, a kutatók úgy találták, hogy az anyai agresszivitás gyerekkori agresszivitást kelt. Az elfenekelt totyogókból nagyobb eséllyel lett olyan óvodás, aki megfélemlíti, üti a társait, viselkedése romboló és engedetlen. A szakértői tanácsok ellenére a felmérések azt mutatják, hogy az amerikai szülők 90 százaléka el szokta fenekelni gyerekét. “A gyerekeknek irányításra és fegyelemre van szükségük. A szülőknek azonban a fegyelmezés pozitív, nem fizikai formáira kellene összpontosítaniuk és elkerülni az elfenekelést” – tette hozzá Taylor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik