Élet-Stílus

Többet fog fizetni, aki szoláriumban barnul?

Komolyan kockáztatja a bőrrákot az, aki szoláriumban szerzi a színét, ezért az USA-ban különadóval akarják sújtani a szolgáltatást.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia nemcsak különadóval súlytaná a szoláriumok használóit, de Európához hasonlóan azt is megtitltaná, hogy kiskorúak barnuljanak a módszerrel. A bőrgyógyászok már régóta hangsúlyozzák, hogy a divat egyáltalán nem veszélytelen, sőt a Boston Orvostudomány Egyetemen az is bebizonyosodott, hogy a szolárium csövek által kibocsátott ultraibolya fény és a fiatal kori bőrrák között szoros összefüggés van.

Ezzel együtt a szép, barna bőr elegánsnak számít és sokan választják a szoláriumokat, mert ez a szolgáltatás éjjel-nappal biztosítja az ultraibolya sugárzást, köztük sok fiatal is. Pedig a bőrrák előfordulása azoknál a fiatal felnőtteknél a legvalószínűbb, akik tizenéves korukban jártak sokat szoláriumba. Tavaly a tizenéves lányok 40-60%-a használta a barnulás eme kényelmes lehetőségét.

A szoláriumozás az EU szabványa szerint is tiltva lesz 18 éves kor alatt, a tervezetet a tagállamok most ültetik át a szabályozásaikba, Ausztriában pedig épp hétfőn jelentették be, hogy 18 éven aluliaknak megtiltják a szolárium használatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik