Élet-Stílus

Életmódváltás a gyerekkori túlsúly ellen

A túlsúly a fiatalabbak körében is reális probléma, a 18 év alatti korosztály egyharmadát érinti. Drasztikus fogyókúra helyett azonban legtöbbször már egy életmódváltás is elég.

Nemcsak a felnőtteknek, a fiatalkorúaknak is okoz problémát a súlyfelesleg, ennek oka pedig kifejezetten az életmódban keresendő. A mozgásszegény életmód, a számítógép, vagy a tévé előtt töltött órák,a helytelen táplálkozás a 18 év alatti korosztály mintegy harmadánál okozhat súlyfelesleggel kapcsolatos problémákat. Dietetikusuk véleménye szerint a drasztikus fogyókúra helyett sokkal célravezetőbb egy fokozatos életmódváltás.

A szakemberek felhívják arra is a figyelmet, hogy a fokozatosságra már csak azért is szükség van, mert az életmódváltás a gyerek számára lelki és szellemi teher is egyszerre éppen ezért fontos, hogy a szülők ne egyszerre rohanják le vele, hanem lépésről-lépésre változtassák meg a napirendet. Emellett nagyon fontos az, hogy ne közösítsék ki a gyermeket úgy, hogy önállóan diétáztatják, fontos, hogy az egész család a gyerekkel tartson. A dietetikus rámutat, hogy ha apró lépésekkel halad előre a folyamat, akkor nem kell komoly következményektől sem tartani, mint például az anorexia, ettől függetlenül arra még így is érdemes odafigyelni, hogy nem romlik-e a gyerek koncentrációja, vagy tanulmányi eredménye.

Ajánlott linkek:

A gyerekkori súlyproblémákkal finoman kell bánni (Női Lapozó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik