Élet-Stílus

Elengedhetetlen a csend a kielégítő alváshoz

Az alváshiány lassan globális jelenség. Egy felmérés szerint a britek átlagosan egy órával később kerülnek ágyba, mint három évvel ezelőtt.

4000 brit bevonásával készítettek felmérést a közelmúltban, ez pedig felfedte, hogy a britek jó része hétköznap háromnegyed 12 körül fekszik le aludni, bő egy órával később, mint három éve. Az kielégítő, pihentető alvás ellen dolgozik a hosszabb munkaidő, a munkahelyi stressz, sőt a pénzügyi gondok is súlyosbítják a problémát. Meglepő, de az ágymegosztás elve is a pihentető alvás ellen dolgozik.

Néhány hasznos tipp azonban segíthet, hogy az idő, amit végül alvásra szánunk valóban pihentető lehessen. Dr. Chris Idzikowski alvásszakértő szerint a megfelel matrac kiválasztásával akár 42 perccel növelhető az alvásidő. Az Alvástanács munkatársa, Jan Turner szerint azoknak, akik párosban választanak matracot, érdemes egybefüggő, kétszemélyes matracot választani és a külön paplan is jó ötlet, ha az egyik fél forgolódós. Mivel az alváshiány káros az egészségre, ráadásul gyengíti az immunrendszert, érdemes mielőbb a végére járni, hogy mi okozza az alvászavart. A fentiek mellett kifejezetten jót tesz az alvásnak az aktív szexuális élet is. Az elalvás előtti szex ugyanis endorfint szabadít fel, ami javítja az alvás minőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik