Élet-Stílus

A világ leglátogatottabb múzeuma

A múzeumok népszerűségi versenyének abszolút győztese – az összes látogatóját számba véve – a Louvre. A kiállítások tekintetében azonban komoly magyar vonatkozású siker született.

A The Art Newspaper közölte a felmérés összesítését, ami szerint évi 8,5 millió látogatóval a párizsi Louvre bizonyult a világ legnépszerűbb múzeumának. Olyan vetélytársakat tudott maga mögött tartani, mint a második helyezett British Museum (évi 5,5 millió látogató), és a harmadik New York-i Metropolitan Múzeum, ahol 4,8 millióan fordultak meg 2009-ben. A top 10-ben helyett kapott még a londoni National Gallery, a Tate Modern, a washingtoni National Gallery of Art, a párizsi Pompidou Központ. A Szajna partján fekvő Musée d’Orsayt 3 millióan keresték fel, ezzel megelőzte a madridi Pradot és a dél-koreai Nemzeti Múzeumot is.

A tárlatok versenyében meglepő módon a 2008-2009-es szezonban a japán kiállítások diadalmaskodtak. Itt a leglátogatottabb a tokiói Nemzeti Múzeum Asura című kiállítása volt, amire átlagosan 15960 érdeklődő érkezett, összesen pedig 946172 látogatót fogadtak a 2009-es szezonban. A lista második helyezettje a Nara Nemzeti Múzeum Soso-kincsekből készült kiállítása, míg a harmadik, a szintén japán, tokiói Nemzeti Múzeum császárkori gyűjteménye. Ezen a listán szerepel egy magyar vonatkozású eredmény is, hiszen a tárlatok között a top10-es listára befért tokiói Nemzeti Múzeum Habsburg-kincseket felvonultató tárlata, melynek gyűjteményét a bécsi Kunsthistorisches Museum és a Szépművészeti Múzeum közösen állította össze.

Ajánlott linkek:

Melyik múzeumot látták a legtöbben? (Nők Lapja Café)
Képek és sok-sok infó a legkedveltebb úti célokról (Polc.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik