A cikk az European Journal of Cancer Prevention című rákkutatási- és megelőzési folyóiratban jelent meg. A kutatók 592 vastagbélrákos beteg táplálkozási szokását hasonlították össze 765 egészséges alanyéval és azt tapasztalták, hogy minél több almát fogyaszt valaki, annál jobban csökken a vastagbélrák kockázata. A kutatás mindazonáltal csak az alma és a vastagbélrák között mutatta ki a kapcsolatot, más gyümölcs, illetve zöldség esetében nem.
Almafogyasztáskor, az a legcélszerűbb, ha megmosás után nem távolítják el az alma héját, mert a kutatók szerint az abban találhat flavonoidok antioxidáns hatású vegyületek. Így ezek megvédik a szöveteket a szabadgyökök okozta károsodásoktól, így például a daganatok kialakulásától. A kutatók ezzel együtt rámutattak arra, hogy bármilyen daganatos betegség kockázata csökkenhet az életmódváltással, például több zöldség és gyümölcs fogyasztásával.
Ajánlott linkek:
Napi egy alma a rákot távol tartja (LifeNetwork)