Élet-Stílus

Petry eladta a válogatott egyik mérkőzést?

Egy török lap szerint 1995-ben Petry Zsolt, a magyar válogatott akkori kapusa 25 ezer dollárért eladta a Törökország elleni Eb-selejtezőt.

A török újság a ’90-es évek bundabotrányának máig húzódó ügye kapcsán jelentette meg a birtokába jutott jegyzőkönyvet, amely az Index.hu-n magyar fordításban is olvasható. Eszerint Ilhan Cavcav, Petry akkori klubjának, a török Genclerbirliginek az elnöke tudott a hálóőr megvesztegetéséről, ezért később szerződést is bontott vele.

Cavcav: a népe ellen játszott

„Jó kapus volt, de a saját országa meccsét adta el. A saját népe ellen játszott. Sajnos ebben a közegben mindig előfordulnak ilyen játékosok” – olvashatóak a jegyzőkönyvben Cavcav szavai, aki később, kérdésre válaszolva aztán meg is ismételte az állítását.
Az 1995. szeptember 6-án, Isztambulban játszott Eb-selejtezőn a magyar válogatott 2-0-ra kikapott, s a törökök történetük során először kijutottak a kontinensviadalra.

A mieinknek ugyanakkor esélyünk sem volt kijutni az angliai tornára, az ominózus mérkőzés előtt a negyedik helyen álltunk a csoportban (Svájccal 9, Törökországgal szemben 5 pont volt a hátrányunk), s nem is sikerült előrébb kerülnünk a folytatásban sem, miközben a törökök végül hat ponttal előzték meg az Eb-ről már lemaradt svédeket.

Sorsdöntő pillanatok a török-magyaron

Az MTI 1995-ös helyszíni tudósításában a következőket írta:

9. perc:
az alapvonalnál Hami Mandirali kapta a labdát a bal oldalon, átívelt, és a túlsó kapufánál érkező Hakan Sükür magasan felugorva, Mészölyt megelőzve két-három lépésről a kapuba bólintott (1-0).

31. perc: megismétlődött az első gól előtti jelenet. Azzal a különbséggel, hogy Hami Mandirali ezúttal nem az alapvonaltól, hanem a térfél közepéről, az oldalvonal mellől ívelte be a labdát. Hakan Sükür hét méterről úgy csúsztatott Mészöly mellől a hosszú sarokba, hogy Petrynek esélye sem volt a hárításra (2-0).

A korábbi 38-szoros válogatott Petry Zsolt 2004-től kapusedzőként tevékenykedik, ilyen minőségben dolgozik a német Hoffenheimnél, illetve a magyar nemzeti együttesnél.

Petry bosszúról beszél

„Személyes bosszú vezette a klubelnököt, ugyanis fizetésem elmaradása miatt feljelentettem az egyesületet a FIFA-nál. Akkor megfenyegettek, hogy vigyázzak a családomra, továbbá hogy rám bizonyítják, eladtam az ominózus mérkőzést” – mondta Petry az MR1-Kossuth Rádiónak. Ehhez hozzátette, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) az ügyben neki adott igazat, így szerződésszegés miatt átigazolási díj nélkül távozhatott a klubtól 1996 nyarán. Szerinte a mostani vádaskodás annak az ügynek a folytatása.

Kiállnak a kapus mellett

Bizonyítékok hiányában ártatlannak tekinti a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a bundázással vádolt Petry Zsoltot. Kétválogatottbeli társa, Mészöly Géza és Illés Béla pedig elképzelhetetlennek tartja a kapusról, hogy eladott volna egyetlen mérkőzést is.

„Nagyon meglepődtem a hír hallatán. Együtt nőttünk fel Zsolttal, és nem ilyennek ismerem őt, nagyon elhivatott ember. Nem tudom ezt feltételezni róla” – jelentette ki az MTI érdeklődésére Mészöly Géza, „Én csak a válogatottban futballoztam együtt Petry Zsolttal, de kétlem, hogy egyetlen mérkőzést is eladott volna” – nyilatkozta Illés.

A volt kapitány dühös

„Visszautasítom és felháborítónak tartom a vádakat. Ha valaki ezt két napja közli velem, akkor azt hittem volna, hogy csak április elsejei tréfáról van szó. Petry Zsolt egy fantasztikus, velejéig tisztességes ember – mondta az akkori szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán. „Az a válogatott egy rendkívül jó szellemiségű társaság volt, és Zsolt még ebből a társaságból is kiemelkedett, az egyik legjobb játékosom volt. Ha nem ő véd például a Wembleyben az angolok ellen, akkor 6-0-ra kapunk ki 1-0 helyett”. „Tökön szúrnám magam” – árulta el Mészöly, mit tette, ha mégis igazak lennének a vádak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik