Élet-Stílus

Amikor a túlsúly előny

Már régóta tényként kezelik, hogy a túlsúly kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek esetében, egy tanulmány azonban most arra mutatott rá, hogy van, amikor épp a soványság lehet hátrány.

A Rochesteri Egyetem Orvosi Karán végeztek kutatást 1231 szívinfarktuson átesett páciens részvételével. Azt tapasztalták, hogy a hirtelen szívhalál kockázatát 76%-kal megnöveli, ha valaki mérsékelten túlsúlyos, normál testsúlyú, vagy alultáplált. Ha csak a normál és alultáplált tartományba eső pácienseket vizsgálták, akkor ez a kockázat 99%-ra nőtt.

Dr. Ilan Goldenberg, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta, hogy ezek az eredmények további kérdéseket vetnek fel. A tudós azt valószínűsíti, hogy annak hátterében, hogy a fogyás kockázati tényező lett, az elhízási paradoxon áll. Ennek magyarázata, hogy az elhízást, mint kockázati tényezőt, rövid távú tényezők írják felül. A kutatók valószínűsítik, hogy a túlsúlyosak egy része keveset mozog, dohányzik és többet eszik, épp ezért ha túlélik ezt az intenzív igénybevételt, az azt jelenti, hogy jobb genetikai adottságokkal rendelkeznek.

Ajánlott linkek:

A túlsúly néha előnyös is lehet? (HáziPatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik