Élet-Stílus

Összenőttek a gyerekek a kanapéval?

Nem mozognak eleget a gyerekek és ez teljesen független attól, hogy szegény, vagy gazdag országban élnek. Átlagban több, mint három órát töltenek a képernyők előtt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 34 ország, több mint 70 ezer tinédzserét kérdezte meg a felméréshez és az eredmények vizsgálata után arra jutott, hogy függetlenül attól, hogy az anyaország gazdag-e, vagy szegény, a gyerekek nem mozognak eleget. A felmérésben 13 és 15 év közötti fiatalokat kérdeztek meg a világ minden tájáról, beleértve Észak- és Dél-Amerikát, Európát, a Közel-Keletet és Ázsiát.

Elfogadható az lett volna, ha a gyerekek a hét öt napján legalább egy órát szánnak a mozgásra, ám a vizsgálat szerint ez csupán a megkérdezett gyerekek 15%-ára igaz. A gyerekek között a fiúk azok, akik átlagban véve többet mozognak, a lányok szinte mindenhol lemaradtak mögöttük, kivéve Zambiát. Összességében a mianmari gyerekek mozogtak a legtöbbet, itt a fiúk 13, míg a lányok 8%-a töltött 3, vagy annál több órát a képernyő előtt, míg az ülő életmódhoz a leginkább St. Lucián és a Kajmán-szigeteken szoktak hozzá a tinédzserek.

A kutatók megpróbáltak választ találni arra is, mi állhat a mozgásszegény életmód hátterében és úgy találták, hogy az urbanizáció és az autókhoz, televíziókhoz való hozzáférés nagy szerepet játszik a gyerekek életmódjának alakulásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik