Élet-Stílus

BL: Henry az Arsenal ellen – videó

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjében Thierry Henry ellenfélként, a címvédő Barcelona játékosaként lép pályára egykori csapata otthonában, míg a játéknap másik mérkőzésén az Inter az elszánt CSZKA Moszkvát fogadja.

A negyeddöntő szerdai játéknapján „újrajátsszák” a 2006-os finálét, amelynek elvesztésért az Arsenal hazai környezetben vághat vissza a címvédő Barcelonának. Igaz, akkori vezéréralakja, Thierry Henry már a gránátvörös-kékek szerelésében feszít.

A világ- és Európa-bajnok támadó visszatérése adja meg az amúgy is pikáns fogás zamatát: az Arsenal történetének legeredményesebb gólszerzője ellenfél lesz Londonban, éppen ott, ahol 1999 és 2007 között rajongtak érte, dalba és imába foglalták a nevét.

Henry az Arsenal hőse volt

„Furcsa mérkőzés lesz ez nekem, de nyugodtnak kell maradnom. A sorsolás előtt csak azt szerettem volna, hogy ne az Arsenallal találkozzunk, de így alakult, szóval a legjobbunkat kell nyújtanunk a párharc során” – nyilatkozta az „ágyúsok” színeiben anno összesen 226 gólt jegyző francia, aki egyébként a Bajnokok Ligája-gólokat tekintetében is csúcstartó az Arsenalban, miután 76 mérkőzésen 35-ször volt eredményes.

Az Arsenal háza táján abban bíznak, hogy az együttes megtartja szokásos jó hazai formáját, a legutóbbi 34 otthoni meccsén ugyanis nem szenvedett vereséget külföldi csapattól. Ezeken a találkozókon 27 győzelem és hét döntetlen a mérlege, ráadásul 25 alkalommal még gólt sem kapott. Igaz, egyik ellenfélnél sem szerepelt egy olyan játékos, mint Lionel Messi. Az argentin varázsló szenzációs formában van, az előző hét fellépésén 11 alkalommal zörgette meg a hálót, kis túlzással, akkor rúgott gólt, amikor akart.

2006, BL-döntő: Barcelona-Arsenal 2-1

Arsene Wenger ennek ellenére nem Messi megállítására hegyezi ki a taktikát, már csak azért sem, mert rajta kívül is van még néhány „nyerőember” a Barcában, amelyet Arsenal edzője szervezett, fegyelmezett csapatjátékkal akar – és lehet csak képes – legyőzni.

A világ legjobbnak tartott klubcsapata ugyanakkor vendégként nem olyan félelmetes. Az ugyan igaz, hogy a legutóbbi tíz idegenbeli BL-mérkőzésén nem kapott ki, csakhogy nem is nagyon nyert, utolsó hét fellépésén mindössze egyszer diadalmaskodott látogatóként.

A szerdai „külhoni” csatát karmestere, a hétvégén térdsérülést szenvedett Andres Iniesta vívja majd meg a Barca, s bár az Arsenal vezére sem csattan ki az egészségtől, zúzódásai ellenére Cesc Fabregas vélhetően ott lesz a pályán. Henry mellett az ő szereplése is különös, hiszen 16 esztendős koráig a Barcelonában nevelkedett.

A CSZKA az Intert is a Sevilla sorsára juttatná

A Chelsea-t búcsúztató Inter előtt tornyosuló akadály első látásra nem különösebben magas, hiszen a negyeddöntős mezőny leggyengébbnek vélt csapatát, a CSZKA Moszkvát kell(ene) átugornia ahhoz, hogy 2003 után ismét elődöntős legyen a legrangosabb európai kupasorozatban. Az esélyek azonban nem olyan egyértelműek…

Egyrészt az orosz együttes a Sevilla ellen is bizonyította az erejét, másfelől az Inter mintha megtorpant volna az utóbbi időben, a Stamford Bridge „bevétele” óta csak az olasz bajnokságban sereghajtó Livornót tudta megverni, a Palermóval ikszelt, míg legutóbb a Romától kikapott. „Háromnaponta pályára lépni nem egyszerű, de a győzelemi vágyunknak el kell nyomnia a fáradtságot. Fontos, hogy ne becsüljük le az ellenfelet, és csak magunkkal törődjünk” – mondta Diego Milito, a milánóiak argentin csatára, akit nyilván önbizalommal tölt el a statisztika böngészése. Az Inter ugyanis 14 mérkőzés során csak egyszer kapott ki orosz csapattól, hazai pályán pedig egyszer sem: hat győzelem és egy döntetlen a mérlege Oroszországból érkező riválissal szemben.

A CSZKA így páholta el a Sevillát

„Az Inter nyilván nagyon boldog volt a sorsolás után, talán már az elődöntőről álmodozik, ugyanakkor nem lehet bennünket leírni. A Sevilla is nagyon magabiztosnak tűnt a párharc előtt, és hol van most?!” – fenyegette meg finoman a milánói csapatot Vaszlij Berezuckij, a moszkvai védő egyúttal jelezte, a CSZKA mer nagyot álmodni, igenis tovább akar jutni.

Az újabb BL-csatára elszántan készülő oroszok várhatóan a legerősebb összeállításukban lépnek majd pályára, ezzel szemben az Internél Lucio és Thiago Motta is eltiltott.

BL-negyeddöntő, 1. mérkőzések:
Arsenal (angol)-FC Barcelona (spanyol) 20:45
London, Emirates Stadion, v.: Busacca (svájci)
Várható kezdőcsapatok
Arsenal: Almunia – Sagna, Campbell, Vermaelen, Clichy – Nasri, Fabregas, Diaby, Rosicky – Arsavin, Bendtner
Barcelona: Victor Valdes – Daniel Alves, Pique, Puyol, Maxwell – Xavi, S. Keita, Y. Toure – Messi, Ibrahimovic, Pedro

Internazionale (olasz)-CSZKA Moszkva (orosz), 20:45
Milánó, Stadio Giuseppe Meazza (San Siro), v.: Webb (angol)
Várható kezdőcsapatok
Inter: Julio Cesar – Maicon, Cordoba, Samuel, Chivu – J. Zanetti, Cambiasso, Sztankovics – Sneijder – Eto’o, Milito
CSZKA Moszkva: Akinfejev – V. Berezuckij, Ignasevics, A. Berezuckij, Scsennyikov – Semberas, Aldonyin, Honda, Mark Gonzalez, Kraszics – Necid

Ajánlott videó

Olvasói sztorik