Élet-Stílus

Négynaponta meghal egy motoros

admin
admin

2010. 03. 29. 15:16

Egyre több a motoros az utakon, a KRESZ-változások is megengedőbbek velük szemben, rövidtávon azonban mindez csak ront a baleseti statisztikájukon.

Akár 15 százalékkal megnőhet a motoros balesetek száma a korábbi évek szezonkezdéséhez viszonyítva, pedig jelenleg is évente ezerötszáznál is több olyan ügyet regisztrálnak a biztosítók, amelyben személyi sérülés történt. Ennek nemcsak a tavaszi kiözönlés az oka, hanem egy téli jogszabályváltozás, amelyet még nem sok autós ismer – olvasható a CLB biztosítási alkusz elemzésében.

Az egyik ilyen változás a sávok használatára ad szabad kezet a motorosoknak, akik január elseje óta akár a buszoknak fenntartott zónában is közlekedhetnek. Még lényegesebb újdonság a KRESZ-ben, hogy a motorok és kerékpárok az autók között is előregurulhatnak a piros lámpánál. Ezek hatására nő majd az autós-motoros balesetek száma – véli a CLB szakértője, Németh Péter.
A szakember ugyanakkor megjegyezte, hogy a balesetek száma csak átmenetileg növekszik, addig, amíg a járművezetők többsége megtanulja és megszokja az új szabályozást. A megismeréssel arányosan csökkennek majd a balesetek is.

Magyarországon az elmúlt tíz évben a motorok számának növekedésével csaknem megduplázódott a személyi sérüléssel is járó motorkerékpáros balesetek száma. Míg 2000-ben valamivel több, mint ötszáz ilyen esetet regisztráltak, az évtized végére már jóval ezer felett volt az ilyen ügyek száma. A halálos balesetek száma az évtizedben átlagosan 80 körül mozgott évente. Vagyis, a hazai főutakon minden negyedik napon van áldozata a motorkerékpározásnak.

Érdekes, hogy a városi komoly sérüléseket vagy halált okozó motorbalesetek leginkább nem a nagy sebességből adódnak, hanem abból, hogy a motoros egy kisebb lökés után is beesik egy autó vagy busz alá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.