Élet-Stílus

Legyőzheti a Google Kínát?

Még a hétfői napon bejelentheti a Google, hogy hivatalosan is kivonul Kínából, amelynek nyomán nem lenne elérhető a keresője az országban.

Bár hivatalos bejelentést még nem tett a cég, egy kínai újság bizalmas forrásból úgy értesült, a Google április 10-én kivonul az országból.

A China Business News egy meg nem nevezett kínai Google alkalmazott állításaira alapozva tudni véli, hogy a keresőcég kivonul Kínából, ráadásul heteken belül, állítólag már április 10-én beszünteti tevékenységét az ázsiai országban. Az informátor szerint a Google felajánlotta kínai alkalmazottainak az áthelyezés lehetőségét a cég amerikai központjába.

A Google egyelőre nem kommentálta a hírt, de az újság szerint március 22-én vélhetően bejelenti, hogy kivonul az országból; ha ez megtörténik, nem valószínű, hogy egyhamar visszatér. Peter Lui, a Google ázsiai régiójának volt pénzügyi vezetője szerint ha a cég tényleg bejelenti távozási szándékát azzal „felégeti a hidakat maga mögött…és soha nem fog visszatérni”.

Az egész ügy tavaly december közepén kezdődött, amikor egyes kínai civiljogi aktivisták Gmail fiókját hackertámadás érte. A Google blogján közzétett terjedelmes posztból kiderül: nem csak a keresőcég esett áldozatul a központi hackertámadásnak. A cég ezt követően közleményben jelentette be: felhagy Kínában működő keresője találatainak cenzúrázásával.
„Vizsgálatunk felfedte, hogy legalább további húsz nagyvállalat – az internetszolgáltató, pénzügyi, technológiai, média és vegyi szektorból – hozzánk hasonlóan központi támadásnak esett áldozatul” – írta David Drummond a Google főjogásza.

A Google 2006 óta van jelen Kínában, és a központi szabályozáshoz igazodva cenzúrázta keresési találatait. A mostani egyértelműen nem pénzszerzési céllal történt támadás miatt azonban a Google elszánt arra, hogy beszünteti a cenzúrázást, és ha kell, teljes mértékben beszünteti tevékenységét Kínában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik