Élet-Stílus

Atomreaktort fejleszt Bill Gates

admin
admin

2010. 03. 22. 19:36

A Microsoft alapítója a japán Toshibával fogott össze egy újfajta erőmű kialakítására.

A Microsoft Corp. elnöke, Bill Gates érdekeltségébe tartozó TerraPower és a japán Toshiba fejlesztési együttműködésre lépett következő generációs, hasadóanyag csere nélkül akár 100 évig is üzemképes atomreaktorok tervezésére – írja a Nikkei gazdasági lap kedd reggeli száma.

A jelenleg használatos reaktorok fűtőelemeit néhány évenként cserélni kell. Az együttműködés az üzemanyagként szegényített uránt (U-238 izotóp) használó úgynevezett Traveling-Wave Reactor, azaz TWR technológia fejlesztésére irányul. A reaktor kialakítása szükségtelenné teszi moderátorok (grafit, vagy nehézvíz) alkalmazását, ami növeli a technológia biztonságát.

A technológia a TerraPower szellemi terméke. A vállalat a 2000-ben alapított Intellectual Ventures technológia fejlesztő vállalatból fejlődött ki. Célja az új generációs atomreaktor technológia kereskedelmi éretté tétele a 2020-as évekre. A TWR reaktorok teljesítménye a kalkulációk szerint 100 ezertől egymillió kilowattig terjed majd, ami nagyjából összevethető a jelenleg üzemelő atomreaktorok teljesítményével.
Mivel a TerraPower nem rendelkezik nukleáris berendezés gyártási ismeretekkel, ezért együttműködés létrehozása mellett döntött egy atomerőmű kivitelező vállalattal. A Toshiba által tervezett “ultrakompakt” 4S-ként ismert (Super-Safe, Small and Simple) hagyományos atomreaktor 30 éves folyamatos üzemidővel rendelkezik. A reaktor teljesítménye elérheti a 10 ezer kilowattot.

A 4S modell a Toshiba tervei szerint az idén ősszel kapja meg a kivitelezési engedélyt az amerikai hatóságoktól, és az első ilyen létesítmény építése akár már 2014-ben is megkezdődhet. A Toshiba szerint a 4S reaktorban alkalmazott technológiának akár 80 százalékát is át lehet vinni a TWR reaktorba.

A TWR fejlesztésének legnagyobb kihívása a nukleáris reakcióval szemben hosszú időn keresztül ellenálló anyagok kifejlesztése. Ennek megoldására több mint 10 évet szánnak. Amennyiben az erőfeszítés sikerrel jár, a reaktor tömeggyártását valószínűleg a Toshiba végzi majd.

Bill Gates személyes vagyonából tervezi finanszírozni a fejlesztési erőfeszítéseket.

A gyengített urán szinte teljes egészében az U-238 izotópból áll. Az U-238 sugárzásának felezési ideje 4,5 milliárd év. A gyengített urán az atomipar hulladéka. A világ atomhulladék tárolóiban 1,1 millió tonna gyengített urán fekszik. A mennyiség évente 46 ezer tonnával gyarapodik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.