Élet-Stílus

Szétszóródik a bűnös rendszáma – videó

A Filmhíradó 1934-ben mutatott be egy találmányt, amelytől bizony összekoccanhatott a cserbenhagyásos gázolók térde – a baleset után százszámra hevertek a rendszámot tartalmazó cetlik a tett helyszínén. Egy másik szerkezet 1937-ből a házfalakra kihelyezett „Vigyázz! Autó!” táblát készült sírba küldeni. Videó!

Az új találmányt 1934-ben a Filmhíradó vészelhárítónak nevezi „a lelkiismeretlen cserbenhagyásos gázolások ellen”. A szerkezetet az autó első lökhárítójára szerelik fel, funkciója kettős. Ütközés után leállítja a motort, ezzel is nehezítve a bűnös menekülését a tetthelyről. Ám ha mégis sikerül meglépnie, a rendőrség hamar a nyomára bukkan: ütközéskor ugyanis egy dobozból maroknyi cédula repül szét az autó rendszámával.

A hírben meg nem nevezett feltaláló természetesen gondolt a csalókra is, mi van, ha valaki induláskor „otthon felejti” a rendszámát tartalmazó papírosokat. A megoldás: a „készüléket hatósági közegek ólmoznák le, és az esetleges gázolás után ismét ők helyeznék üzembe” – tudósít a Filmhíradó a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) honlapján.


Bosszúság autósnak, gyalogosnak

Fontosnak tartotta a gázolásos balesetek számának csökkentését Zimányi László is, ám ő a hangsúlyt a „gyalogjárók védelmére” helyezte „autók gyalogjáron át való kihaladásánál”. Az „automatikus tilosjelző berendezés” 1937-ben arra vészhelyzetre kínált megoldást, amikor egy autó valamely épület belső udvaráról a járdán keresztül hajt ki az úttestre.

A Magyar Szabadalmi Hivatal archívumában megtalálható Zimányi indoklása is: „Mindannyiszor, amikor a gépjárművek fallal határolt udvarból, kocsiszínből az utcára hajtanak, a gyalogjárók testi épségét, de legalább is idegeit nagy mértékben veszélyeztetik”.

Ahol ritka a kihajtás, ott természetesen elég a „soffőr” óvatossága, de szükség van egy utcára kiállított ember jelzésére is. Ahol azonban sűrűbb a kihajtás, mint például „garageoknál”, ez a módszer nem működik. Nem lehet ugyanis elvárni, hogy mindig készenlétben álljon egy jelzőember. Nem is beszélve arról a késedelemről, amit a gépjármű sofőrje elszenved, ha netán „az utat szabaddá tenni hivatott személyiség ép a szükséges pillanatokban esetleg nem volna kéznél” – érvel a feltaláló.

Érzékelő a kapuba

A találmány előtti elavult módszer egy egyszerű tábla volt „Vigyázz! Autó” felirattal, ám ez Zimányi szerint „inkább csak a felelősség elhárítására jó gázolás esetén, a gyalogjárók hátrányára”. Mi több, a „kocsivezető >>bátrabban<< hajt abban a feltevésben, hogy kint van a tábla, nem lehet baj”. Ne borzoljuk tovább az idegeket, lássuk Zimányi László mérnöki kamarai tisztviselő tényleg egyedi és kreatív ötletét. A kijárattól bizonyos távolságra egy rugalmas acéllemezzel lezárt csatornát helyeznek el, amely az áthaladó autó súlya alatt elmozdul és rövidre zár egy áramkört. „Az áramkör zárása olyan rövid időre, amíg egy autó a legkényelmesebb tempó mellett is kihaladhat, működésbe hozza a gyalogjárók figyelmeztetésére a kapu elé helyezett jelzőtárcsát és ugyanígy a gépkocsi útjába helyezett, a soffőr figyelmeztetésére szolgáló jelzőtárcsát is.” (Az idézetek forrása a Magyar Szabadalmi Hivatal archívuma.)

Címkék: tudomány

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.