Élet-Stílus

Gyulán a kerítés is kolbászból lesz

A Gyulai Tavaszi Fesztivál keretében március 19-21 között rendezik meg a Gyulai Kolbász és Sódarmustrát. De nem csak ezért érdemes Gyulára látogatni: egész évben várja a vendégeket egy 170 éves cukrászda, a Vármúzeum, illetve számtalan galéria. A város fürdői is kihagyhatatlanok.

A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete március 19 és 21-e között első alkalommal tartja meg Kolbász és Sódar Mustráját a Várkertben. Itt a hagyományos eljárással készült szárazkolbászok, füstölt sonkák garmada és mindenféle húsvéti termék közt lehet válogatni: a kóstoló után az illatos és finom alapanyagokat meg is lehet vásárolni, sőt, az egyes mesterek versenyeznek is egymással.

A vármúzeum (Forrás: gyula.hu)

A vármúzeum (Forrás: gyula.hu)

Tavaly már találkozhattak ezzel az eseménnyel az idelátogatók, igaz, a mustra akkor még a Kisüsti pálinkafesztivál társrendezvénye volt. Akkor még mindössze 2 húsipari cég és 15 magánszemély volt jelen, ám idén már 12 cég és számos magánszemély jelezte a részvételi szándékát. Az eseményhez illően lesz disznóvágás, kolbászkészítés, de a felnőtteknek bor-és pálinkakóstolás, táncosok, komikusok, a legkisebbek számára pedig játszóház. A program ingyenes, sőt, a helyszínen kiváltott regisztrációs jegy ellenében ínycsiklandozó ajándékok várnak a mustrálókra.

Desszertet a Százéves Cukrászdából érdemes beszerezni, amely – nevével ellentétben – már 170 éve szolgálja ki az édesszájúakat. Az édességbolt egyébként múzeumként is üzemel.

A 100 éves cukrászda (Forrás: gyula.hu)

A 100 éves cukrászda (Forrás: gyula.hu)

220 kilométerre Budapesttől

Gyula az ország délkeleti részén, Budapesttől 220 kilométerre fekvő, 35 ezer lakosú üdülő- és fürdőváros. A város nevének eredete kétféleképpen magyarázható. Az egyik változat szerint a honfoglaló magyarok egyik katonai vezére, a „gyula” törzsének egy csoportja telepedett itt meg. A ma hivatalosan elfogadott verzió szerint azonban egy Gyula nevű főúr lehetett az ottani monostor alapítója, s innen nyerte nevét maga a monostor és a település is. Történelmi adatok szerint maga Károly Róbert szervezte meg a gyulai uradalmat, amely mint gazdasági központ nagy szerepet játszott a kis település fölemelkedésében.

A gyönyörű történelmi emlékekkel teli város jelene tökéletesen tükrözi a múltbéli uradalom virágzását. A vár a XV. században épült és mára Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki vára. Programokban, látnivalókban bővelkedik a hely: a Vármúzeumban a vár hadtörténetével ismerkedhetnek meg az idelátogatók; a felszentelt kápolnában hosszú idő után újra keresztelnek és esketnek; a középkori jegyeket magán viselő borozó tárt karokkal fogadja az iszogatni és megpihenni vágyókat, míg a lovagterem a régmúlt és az új tökéletes ötvözésével konferenciáknak, találkozóknak ad otthont. Ha pedig valakinek bolondozni támad kedve, tegye mindezt korhű jelmezben: lehet várúr vagy akár udvari bolond is. A 24 kiállító terem bejárása után lovaggá ütési ceremónián is részt vehetnek a turisták.

Művészetek otthona

Aki kedveli a művészetet, ne csak a Dürer Terembe vagy a Kohán Képtárba látogasson el. Vegye az irányt a KöröspArt Galéria felé, ahol méltatlanul elfeledett vagy nem ismert alkotók igényes munkáit mutatják be. Fontos tudnivaló, hogy a kiállítás előzetes egyeztetés alapján látogatható. A város másik büszkesége a Ladics ház, ami egy 19. század elején épült barokk stílusú polgári épület. A múzeum 6 szobájában a 19-20. század vidéki polgári világát tükröző tárgyakat mutatnak be.

Gyula látképe (Fotó: MTI)

Gyula látképe (Fotó: MTI)

A fürdők városa

A kikapcsolódni vágyókat egész évben várja a Várfürdő, amelyet az egykori Almássy-kastély 8,5 hektáros kastélyparkjában építettel ki, természetvédelmi területen. A több mint 25 medence kedvező elosztásának köszönhetően sosem hat zsúfoltnak a fürdő.

A víz mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással. Borúsabb idő esetén sem kell begubózni, hiszen kiváló wellness részleg és nagyszerű beltéri medencék tartoznak a komplexumhoz.

városnézés keréken

Kisvonat indul a Várkertből szezonban minden nap 10-20 óráig. Ára: 500 Ft/ fő
A Városnéző Nyolckerekű keddtől vasárnapig 13 órától 22 óráig, az Erkel Hotel parkolójából 30 percenként indul városnéző körútra. Ára: 500 Ft/fő
Kizárólag nyáron bringo-hintózni is van lehetőség: Kölcsönzési hely: az Erkel Hotel parkolója. Ára: családi bringo-hintó (3 felnőtt + 2 gyermek): 900Ft/30 perc

A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik