Élet-Stílus

Igazságos? – Megoldás

Egy vándor hazafelé tartván a hegyekböl találkozik két kecskepásztorral, akik éppen evéshez készülődnek egy fa árnyékában.

Az éhes vándor megkérdezi a pásztoroktól, hogy nem osztanák-e meg a vacsorájukat vele, mivel igen éhes a sok gyaloglástól, és minden ennivalója elfogyott már. A vendégszerető pásztorok hellyel kínálják az idegen vándort.

Az egyik pásztor kirak az asztalra 7 kecskesajtot, a másik pedig 5 ugyanolyat. Mindhárman megesznek 4-4 db sajtot. A vacsora végén a vándor megköszönve a vendéglátást elköszön a pásztoroktól, és odaad nekik 12 ezüstpénzt hálája jeléül. Az első pásztor eltesz 7 ezüstöt, mivel 7 sajtot tett az asztalra, míg a másik pásztor elteszi a maradék 5 ezüstöt, ugyanilyen okból. Jól osztották fel a kapott összeget?

Megoldás:

Nem, a pénzelosztás hibás. Az első pásztor kitett az asztalra 7 sajtot, majd visszavett 4-t és megette azokat. Így ő 3 sajtot adott be a közösbe. A második pásztor kitett az asztalra 5 kecskesajtot, melyek közül négyet visszavett később, majd elfogyasztotta azokat, így a közösbe csak darabot adott. Tehát az első pásztornak jár a pénz háromnegyed része, vagyis 9 ezüstpénz, míg a másodiknak csak 3.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik