Élet-Stílus

Milyen a magyar vadkelet brazil szemmel?

A Titanic fesztiválon több olyan kulturális multikulti alkotás is lesz, amelyben a magyar filmesek koprodukciós partnerként vesznek részt, így például annak a brazil bestsellernek a megfilmesítésében, amelynek egyik fő témája ugyan Magyarország, de írója soha nem járt még nálunk.

Az idén április 8 – 18. között megrendezésre kerülő 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál programjában két magyar koprodukcióban készült játékfilm és egy teljes egészében magyar gyártású táncfilm is helyet kapott.

Magyarországon először a Titanic fesztiválon lesz látható a Budapest című magyar-brazil-portugál koprodukció. A film a Brazíliában igen népszerű énekes-dalszerző Chico Buarque azonos című, magyarul is megjelent regényén alapul. A történet főhőse egy riói bértollnok, aki tehetségét eladva mások nevében ír sikeres könyveket és beszédeket. Egy Budapesten töltött éjszaka azonban örökre megváltoztatja az életét: a magyar nyelv teljességgel megbabonázza, és az író többé nem tud szabadulni a város és egy hasonlóan igéző magyartanárnő bűvköréből.

A regény Brazíliában igazi bestseller lett, de szerzője sosem járt hazánkban, így a könyv és a film Budapesten játszódó részeiben gyakran szélsőséges egzotikumra és túlhabzó vadkeleti romantikára számíthatunk.

A filmet Walter Carvalho rendezte, aki elsősorban operatőrként ismert, ő fényképezte például az Oscar-jelölt Központi pályaudvar és a Titanicon korábban vetített Carandiru – A börtönlázadás című filmeket. A női főszerepek egyikét Hámori Gabi alakítja, de felbukkan a filmben több más jól ismert magyar színész is, többek között Bálint András, Rajhona Ádám és Kálloy Molnár Péter.

Az előbbinél drámaibb hangnemet üt meg az izraeli-francia-magyar koprodukcióban készült Hét perc a Mennyországban című film, amelyben egy bombatámadás túlélőjének testi és lelki gyógyulását, a traumatikus emlékek felidézésének fájdalmas folyamatát követhetjük nyomon. A mozaikszerű történetmondású film mesteri módon és kifejezetten női szemszögből elegyíti a halál torkából megmenekülő egyén drámáját és a szerelmi történetet. Az alkotást világszerte elismerésekkel jutalmazták, elnyerte többek között a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját is. A film főszereplője, Reymonde Amsellem a Titanic vendége lesz.

Az idei fesztivál helyt ad egy világpremiernek is. A Lélektánc című magyar film a Bozsik Yvette Társulat, a Tánceánia Együttes és a Gördülő Tánccsoport mozgáskorlátozott, vak és ép táncosokat együtt szerepeltető, azonos című előadásának felvétele. A produkciót koreografáló Bozsik Yvette szerint a cél egy olyan műalkotás létrehozása volt, amely ugyan az előítéletek felülvizsgálatára késztet, társadalmi üzeneténél mégis jóval hangsúlyosabb az emberi test és lélek korlátlan szárnyalását bemutatni képes művészi értéke. A megrázó előadásból készült táncfilmet a Cannes-i Arany Pálma-díjas Iványi Marcell rendezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik