Élet-Stílus

Az esménydús tél után rajt az NB I-ben

Félidőben mindig az a kérdés, ki lesz a bajnok és mely csapatok intenek búcsút az élvonalnak. Van tippünk ezt illetően, alant meg is osztjuk az olvasókkal, de ne menjünk el szó nélkül a holtszezon mellett. Ezúttal is hosszúra nyúlt a pihenő, legutóbb december 3-án játszottak bajnoki mérkőzést (a Debrecen ekkor pótolta be az MTK elleni meccsét), de teljes fordulót november 11-én és 12-én rendeztek a labdarúgó Soproni Ligában.

Bár a labda sokáig nem pattogott, a tél ezúttal sem volt eseménytelen. Sőt…

Tavasszal már nem Mészöly irányít a Vasasnál (MTI)

Tavasszal már nem Mészöly irányít a Vasasnál (MTI)

Karácsony előtt, az őt nem kedvelőknek ajándék gyanánt Kisteleki István bejelentette, hogy a tavasszal távozik az MLSZ elnöki székéből. Tornyi Baranabás visszatért Katarból, hogy benntartsa a Diósgyőrt, Mészöly Géza viszont ment, a Vasas megvált tőle, az olasz befektetőjelölt ugyanis nem vele, hanem olasz szakemberrel képzelte el a jövőt. Csavar a sztoriban, hogy hosszú egyeztetések után mégsem kötetett szerződés, az angyalföldi csapat így megmentő nélkül maradt. Akinek az eset kapcsán déja vu érzése támad, nem véletlen. A Fradinál Kovács Ádám „játszotta el” ezt anno, a kérésére Garami Józsefet Pintér Attila váltotta, és ezzel lényegében ki is merült a Celladam-vezér szerepvállalása.

Apropó Ferencváros! Sztárt, neves futballistát ugyan nem igazolt a tabella 11. helyén telelő FTC, de a felkészülési meccsek eredményeinek tükrében, azért csak sikerült megerősíteni az ősszel gyengén teljesítő keretet, persze kérdéses, hogy a „főnök” óhajának megfelelően sikerül-e a hatodik helyre felkapaszkodnia csapatnak. Az Üllői úton a Craig Short, Ron Reid páros pro-licences tanfolyama körüli huzavona miatt edzőt kellett igazolni, ám Tuboly Frigyes lényegében csak papíron lesz vezetőedző. Egyébként úgy volt, hogy a korábban Újpesten is megfordult Bori Gábor ugyancsak a Fradihoz szerződik, de erre mégsem került sor, miután szárnya kelt, indulatokat kavart a hír, hogy az MTK középpályása korábban Fradi-sálat égetett, ezután meg sem állt Kecskemétig.

A téli igazolások tekintetében felemásan „teljesítettek” a csapatok a téli szünetben. Diósgyőrben és Nyíregyházán is nagy volt a jövés-menés, a ZTE kerete ezzel szemben egyáltalán nem változott. A legrangosabb átigazolást a Haladás hajtotta végre, ugyanis az angol Hull Citytől fél évre kölcsönbe megszerezte Halmosi Pétert, a legtöbbet pedig alighanem a Videoton költötte, noha csak négy játékost igazolt a szerb Nemanja Nikolics, a montenegrói Milko Novakovics, Lencse László és Sándor György személyében.

Sándor György (balra) a riválishoz igazolt (MTI)

Sándor György (balra) a riválishoz igazolt (MTI)

Utóbbi megszerzésével ráadásul a Vidi „gyengítette” a szintén a bajnoki címért harcoló Újpestet, amely többek között 19 éves angol Gary Martinnal, Varga Rolanddal, Dusan Vasiljeviccsel és Demjén Gáborral kiegészülve vág neki a tavasznak. A hat új játékos nem került pénzbe a lila-fehéreknek – közölte pénteken Csehi István ügyvezető.

Bár Rudolf Gergely a télen a menedzserét is meglepve ugyan a Genoához szerződött, a Debrecen legnagyobb értéke tavasszal azon lesz, hogy az aranyérem újra a hajdúsági megyeszékhelyre kerüljön. A 24 éves játékos egyébként a megállapodás értelmében lemond a 2010-ben esedékes teljes jövedelméről, vagyis tavasszal ingyen futballozik majd Debrecenben. A címvédő Loki – amelynek Bernáth Csaba személyében új csapatkapitány van – Ruldolf ideiglenes megtartása mellett a kecskeméti Yannickkal erősödött. Az, hogy mennyire, akárcsak a többi csapat esetében, a pályán fog kiderülni.

A rajtpisztoly eredetileg múlt héten dörrent volna el, csakhogy a pályák használhatatlansága miatt erre mostanig kellett várni. Az első tavaszi meccsen, pénteken este a második helyen álló hajdúságiak revánsra készülnek a DVTK ellen, a júliusi nyitófordulóban ugyanis egy 94. percben kapott tizenyegyes góllal kikaptak a keleti rivális otthonában. A Debrecennek szüksége is van a három pontra, ha tartani akarja a lépést a története első bajnoki címére hajtó, őszi első Videotonnal, amely a Kecskemétet fogadja – a tavalyi eredmények alapján a sima győzelem reményében.

Rudolf Gergely nyárig a Loki-játékosa marad (MTI)

Rudolf Gergely nyárig a Loki-játékosa marad (MTI)

A jelenleg harmadik Újpestre – amelyet a korábbi válogatott csatár, a klub emblematikus figurája, Kovács Zoltán immáron sportigazgatóként segít – nehezebb feladat vár, hiszen az ötödik Győr vendégeskedik majd a Szusza Ferenc Stadionban. Ferencváros zárt kapuk mögött fogadja a Haladást, miután a korábbi hárommeccses eltiltás csökkentését nem tudta elérni a klub. Amúgy ez lesz a zöld-fehérek utolsó nézők nélküli találkozója.

A télnek vége, innentől kezdve a labda, a játék lesz a főszereplő. Reméljük.

FN-tipp a végeredményre

1. Videoton
2. Újpest
3. DVSC-TEVA

15. Kecskemét
16. Nyíregyháza

A 16. forduló programja
Péntek:
DVSC-TEVA – Diósgyőri VTK 19 ó, v.: Szabó Zs.

Szombat:
Videoton FC – Kecskeméti TE-ERECO, 14:00
Paksi FC-ZTE FC, 14:00
Kaposvári Rákóczi-Budapest Honvéd, 14:00
MTK Budapest-Lombard Pápa, 14:00
FTC-Szombathelyi Haladás (zárt kapus), 15:00
Újpest FC-Győri ETO, 17:30

Vasárnap:
Vasas-Nyíregyháza Spartacus, 17:30

Ajánlott videó

Olvasói sztorik