Élet-Stílus

Kisteleki búcsúzik az MLSZ-től – videó

Kisteleki István a jövő évi közgyűlésig marad a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. Az MLSZ vezetője ezt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be.

Kisteleki távozik posztjáról, de nem azonnali hatállyal hagyott ott csapot-papot, a jövő évi közgyűlésig még kitart, csak azt követően hagyja el az elnöki széket. A korábban több élvonalbeli csapat, a Vasas, a BVSC, az MTK és az Újpest kispadján is megfordult sportvezető előbb a Labdarúgóliga (MLL) vezetője volt, majd 2006. február 27-én az MLSZ első emberének választották – holott korábban kijelentette, nem akar elnök lenni.

Emiatt intrikák kereszttűzébe került, de a megválasztása körüli hercehurca és Ferencváros 2006 nyarán történt kizárása mellett a meglehetősen sajátságos vezetési stílusa (beszélik, kézi vezérléssel irányított) egyaránt ártott a népszerűségének.

Ráadásul a bundabotrány kellős közepén terítékre került, hogy a Sport Plusz 1989. szeptemberi számában Rózner György volt sportvezető arról nyilatkozott: Kisteleki 1987-ben 170 ezer forintért vette meg Ganz-Mávag bennmaradását az NB II-ben.

A labdarúgó-szövetség vezetője cáfolta az őt ért bundavádakat (és pereket helyezett kilátásba), ezzel együtt finoman szólva sem volt kedvelt, széles körben támogatott sportvezető, pedig munkásságának akadnak pozitív vonzatai is. Elsősorban az OLLÉ pályaépítési programra, illetve a Telkiben megépült edzőcentrumra lehet büszke, no és az U20-as válogatott vb-bronzérmére, a felnőtt válogatott szereplésére viszont már kevésbé, pedig emlékezhetünk, milyen nehezen találta meg az általa ideálisnak vélt megoldást (a holland Erwin Koemant), miután bejárta érte szinte a fél világot.

Búcsúszavak

„Az elért sikerek magukért beszélnek. Huszonnégy év után újra volt futball-láz Magyarországon, a válogatottnak, az U20-as vb-n bronzérmet szerzett csapatnak, valamint a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt Debrecennek köszönhetően. Meggyőződésem, hogy az Európában kirobbant bundabotrányra a szövetség időben és megfelelően reagált, amit az európai szövetség (UEFA) is elismert. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a nyomozás nem az MLSZ feladata. Négy év társadalmi munka után elmondhatom, hogy sikerült egy politikailag független, többszáz millió forintos nyereséget produkáló, pozitív mérleggel rendelkező szövetséget kialakítanunk, s ehhez hozzátartozik az is, hogy rendeztük az előző vezetés részéről hátrahagyott 220 millió forintos adótartozást” – mondta Kisteleki, aki a két nemzetközi pozícióját megtartja, tehát marad az UEFA fejlesztési bizottságának alelnöke és a nemzetközi szövetség (FIFA) technikai és fejlesztési bizottságának tagja. A MLSZ első embere elárulta: magánvállalkozása több mint 600 millió forintot adott a magyar sportnak.

Az MLSZ leköszönő elnöke keddi, rendkívüli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy sportpályafutása és sportvezetői karrierje is teljes mértékben a fair play jegyében telt – utalva ezzel az őt ért vádakra -, s kiemelte, hogy az elmúlt négy évben elvégzett munka eredményeként a szervezet pozitív mérleggel zárta a 2009-es évet. Kisteleki elmondta, hogy munkáját auditálva és precízen adja át utódjának, akinek azt tanácsolja, hogy főállásban vállalja el az elnöki teendőket, s ne társadalmi munkában, ahogyan ő tette.

A közgyűlést, amely után veszi a kalapját, legkésőbb 2010 tavaszán tartják meg. Az újságíróknak a sajtótájékoztató végén ezúttal nem volt lehetőségük kérdezni, és Kisteleki egyelőre nem indokolta meg, hogy miért is távozik az MLSZ éléről.

Nem nyomoz az Mlsz

Befejezi munkáját a MLSZ által létrehozott operatív bizottság, amely a magyar futball berkein belül vizsgálódott az európai bundabotránnyal kapcsolatos ügyekben. Az indoklás szerint a nemzetközi labdarúgóélet legfelsőbb szintű irányítói egyértelműen kinyilvánították, hogy a fogadási botránynak semmi köze magához a futballhoz, az egyes nemzeti szövetségekhez, az ügy jelen stádiumában már teljes mértékben a rendőrségek, ügyészségek, s egyéb nyomozó hatóságok hatáskörébe tartozik.

Az MLSZ a továbbiakban az arra illetékes szervek már elkezdett tevékenységének eredményeit várja, s csak abban az esetben lép, amennyiben erre a nyomozások következtében – saját szabályzata és a sporttörvény értelmében – szükség lesz.

Olvasói sztorik