Élet-Stílus

Räikkönen meglepte navigátorát

A Citroën csapat vezetője, Olivier Quesnel méltatta Kimi Räikkönen a svéd ralin tett erőfeszítéseit, ugyanakkor időt kért új pilótája számára. Kaj Lindström a pilóta navigátora is elégedett volt.

A 2007-es Forma-1-világbajnok, Kimi Räikkönen az idei évet a rali-világbajnokságban tölti. A finn pilóta első versenyén, a hétvégén rendezett svéd ralin a 30. helyen végzett, mintegy 37 perc hátránnyal a győztes Mikko Hirvonen mögött.
Annak ellenére, hogy ez volt élete mindössze hatodik raliversenye és az első a WRC-sorozatban, máris megvillantotta képességeit, amikor szombaton egy abszolút hatodik időt repesztett. (Persze a következő mondatnak nem sok értelme van, de…) Ha az első nap nem rohan a hófalba és nem tölt több mint 20 percet ott, akkor a legjobb tíz között, pontszerzőként végezhetett volna. A tempója megvolt hozzá.

Olivier Quesnel a Citroën csapat vezetője szerint Kimi Räikkönen produkciója megfelelt az előzetes elvárásaiknak. “Nem várhatunk még túl sokat Kimitől” – mondta.”Úgy gondolom kezdetnek Svédország a legnehezebb verseny. Mindenki ráfigyelt – nem tudom igazából mit vártak -, de többet nem nyújthat, mint amije van” – utalt rá Quesnel, hogy Räikkönen még csak kezdő.

Räikkönen meglepte navigátorát 1

“Azt mondta, túl sok hibát vétett, de nyilvánvaló, hogy hibázik – hiszen még csak tanul. Mindannyiunknak türelmesnek kell lennünk. Kimi rendben lesz az év végére. Hosszú az út a sikerhez, biztos vagyok benne, hogy sikeres akar lenni. Időt kell adnunk neki.”

Kimi Raikkönennek azt is meg kell szoknia idén, hogy egy másik emberben bízzon a versenyen. A korábban négyszeres világbajnok Tommi Mäkinennek navigáló, a most Räikkönennel versenyző Kaj Lindström biztosan meg tudja ítélni, milyen is volt az első verseny. n

“Ha egy olyan vezető mellett ülsz, mint amilyen Kimi, nem számítasz másra, mint hogy kiemelkedően tehetséges, de azt kell mondanom, hogy még én is meglepődtem ezen a hétvégén. Gyors tempóban vezetett, de elképesztően kontrollált volt. Nem hajtottunk őrült módon, nem vállaltunk valódi kockázatot. Vasárnap ugyanakkor jelentős fejlődést értünk el a korábbi napokhoz képest, szóval nagyon bizakodó vagyok a jövőt illetően.”

Räikkönen is elégedett volt saját formájával, miután sokat fejlődött első rali-világbajnoki futamán. “Úgy éreztem, hogy a starttól a célig folyamatosan javultam, ezt vártam attól, hogy több időt töltök az autóban. Persze, még mindig sokat kell tanulnunk, mert az egész érzés annyira más, mint a Forma-1 volt. De már vannak jó ötleteim, hogyan használjam az itiner feljegyzéseit és az autót is jobban ismerem “

A finn pilóta következő megmérettetése március első hétvégéjén Dél-Amerikában lesz. “Már alig várom, hogy murván vezessek a következő versenyen, Mexikóban. Azt hiszem az könnyebb lesz” – mondta Räikkönen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik