Élet-Stílus

Többet kell tenni a klímaváltozás ellen

A világ országainak eddigi vállalásai az üvegházhatást okozó gázok csökkentésére nem elegendők a klímaváltozás elleni hatékony küzdelemhez – mondta Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke vasárnap.

Barroso szerint a tudományos elemzésekből az olvasható ki, hogy az eddigi nemzetközi ígéretek és vállalások kevesebbek, mint ami minimálisan kellene ahhoz, hogy a jövőben ne emelkedjék a légkör átlagos hőmérséklete legalább 2 Celsius-fokkal – de akár többel is – az iparosítás előtti átlag fölé. Ekkora fölmelegedés ugyanis az, amely már veszélyes hatásokkal jár.

Az EU-bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy „mindenkinek van valami méltányolható oka, miért nem tesz többet, de ha csak az akadályokra és ellenérvekre koncentrálunk, akkor nem érjük el a szükséges eredményt, és a koppenhágai értekezlet sem lehet sikeres”.

Az EU vezető testületei hónapok óta sürgetik, hogy a világ országai állapodjanak meg olyan intézkedésekben, amelyek révén 2050-re a felére lehetne csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását világszinten, de eddig ehhez nem tudták megnyerni sem az Egyesült Államok, sem a nagy ázsiai országok egyetértését, amelyek gazdasági növekedésüket, felzárkózásukat féltik.

Barroso az EU-kínai csúcstalálkozó közben nyilatkozott újságíróknak Nancsingban, egy héttel az ENSZ koppenhágai klímaértekezlete előtt.

varázslatos bolygónk

Többet kell tenni a klímaváltozás ellen 1

A kenyai Masai Mara szavanna, a Nílus deltája, az ausztráliai Kakadu-mocsár, a komodói korallzátony, az új-zélandi Ferenc József gleccser és még 95 „társa” – nemcsak az a közös bennük, hogy a világ természeti kincseiként vannak számon tartva, hanem az is, hogy kifejezetten veszélyeztetettnek minősülnek. A december 7-én Koppenhágában kezdődött ENSZ Klímakonferencia apropójából a Roder-Ocker Kiadó egy lenyűgöző fotóalbummal – amely az ENSZ sokkoló klímajelentésére támaszkodik – igyekszik felhívni a figyelmünket a klímaváltozás közelségére és veszélyeire. A klímaváltozás nem utópia – üzeni a 100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni című kötet. Az album 100 helyszínt emel ki varázslatos bolygónk természeti csodái közül azzal a szándékkal, hogy ébredjünk fel, és még időben tegyünk valamit annak érdekében, nehogy eltűnjenek a Földünkről ezek a gyönyörű és különleges tájak. A kötetben szereplő valamennyi képnél rövid leírást is olvashatunk arról, hogy pontosan milyen veszély is fenyegeti az adott flórát és faunát. Sőt a könyvben számos ismert – magyar és külföldi – személy, csatlakozva a 100 kép a világból elnevezésű projekthez, osztja meg a velünk gondolatait a klímaváltozás veszélyeiről. A fotóalbum megjelenését a National Geographic magazin is támogatta, amelynek – akárcsak az FN.hu-nak – a Sanoma Budapest a kiadója.
(100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni, Roder-Ocker Kiadó, 2009.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik