Élet-Stílus

Henry újrajátszaná a meccset

A Franciaország-Írország labdarúgó világbajnoki pótselejtező újrajátszását tartaná "a legigazságosabb megoldásnak" Thierry Henry - derült ki a francia csapatkapitánynak a Sky Sports News brit tv-csatornához eljuttatott közleményéből.

“A legigazságosabb megoldás a meccs újrajátszása lenne, de ez nem az én hatásköröm – fogalmaz a játékos. – “Természetesen nagyon zavarban vagyok amiatt, ahogy nyertünk és végtelenül sajnálom az íreket, akik valóban megérdemelték volna, hogy ott legyenek Dél-Afrikában.”

“Már elmondtam és megismétlem: igen, hozzáértem a kezemmel a labdához. Nem vagyok csaló és nem is voltam” – tette hozzá. Szerinte a kezezés “ösztönös reakció volt a nagyon gyorsan érkező labdára”. Henry emlékezett arra, hogy a kezezést “elismerte az ír játékosok, a bíró és a média előtt a meccs után”.

Védekezésül azt írja, hogy egy labdarúgó nem tud olyan tudatos döntést hozni, mint amilyet a tv-közvetítés kínál, amikor “százszor lelassítják a labdát”. “Az emberek egy lassításban látják, hogy mi történt, nem azt élik át, amit én és a többi játékos átélünk” – hangsúlyozta a francia csapatkapitány.

A szerdai, párizsi meccs 103. percében Thierry Henry kézzel szelídítette meg a labdát, mielőtt William Gallashoz továbbította, aki aztán kialakította az 1-1-es, összesítésben 2-1-es végeredményt, amellyel Franciaország kijutott a dél-afrikai világbajnokságra. A Barcelona csatára a kezezést utóbb el is ismerte.

Domenech: miért kellene elnézést kérnünk?

A francia kapitány elismerte, hogy csapata egy játékvezetői hibának köszönhetően jutott ki a jövő évi világbajnokságra, de visszautasította a csalásról szóló vádakat, és nem érti, miért kellene elnézést kérniük.

“A helyszínen nem láttam a kezezést, de később megnéztem a felvételeket, és valóban rossz ítéletet hozott a bíró – mondta Domenech a francia L,Express hetilapnak. – Véleményem szerint ez bármelyik mérkőzésen előfordulhat, szó sincs csalásról. Így aztán nem értem, miért kellene nekünk bocsánatot kérnünk.”

A szakvezető hozzátette, megérti az írek elkeseredettségét, s ha ő lenne a helyükben, ugyanígy reagálna: “Mindazonáltal nem leszünk öngyilkosak azért, mert a játékvezető olyan hibát követett el, ami a mi érdekeinket szolgálta. Kicsit keserű a szájízem, mert a vb-részvétel miatti örömünket beárnyékolják az összecsapás utáni reakciók és a média viselkedése. Nem értem, miért állítanak be minket bűnösöknek.”

—-Franciaországban folytatódik a vita—-

A francia sajtó pénteken is címlapon foglalkozott a diplomáciai és államüggyé vált Franciaország-Írország labdarúgó világbajnoki pótselejtező országimázsra gyakorolt hatásaival. A lapok egy része a mérkőzés újrajátszása mellett foglalt állást, a L,Équipe sportlap pedig Raymond Domenech szövetségi kapitány távozását követelte.

“Álmodjunk együtt egy kevésbé cinikus és soviniszta labdarúgásról. Amely kevésbé tragikus. Elvégre sportról van szó. Nem állunk háborúban Írországgal. Attól, mert Franciaország esetleg nem jutna ki a világbajnokságra, a Föld még forogna tovább. A nemzeti identitás is túltenné magát rajta.

Franciaországnak el kell fogadnia az írek ajánlatát és újra kell játszania a mérkőzést. Kezezés nélkül” – olvasható a Libération címlapján, amelyen Thierry Henry kinagyított keze látható.
A lap főszerkesztője, Laurent Joffrin szerint a francia csapatkapitánynak szólnia kellett volna a játékvezetőnek, hogy kézzel ért a labdához és a gólt érvénytelennek kellett volna nyilvánítani. De ehhez olyan eleganciára és bátorságra lett volna szükség, amely ismeretlen a labdarúgás vezetői számára, akik csak a pénzt ismerik – fogalmaz a baloldali újság.

A konzervatív Le Figaro szerint az a tény, hogy a kérdésben az ír miniszterelnök és a francia államfő is véleményt nyilvánított, jól mutatja, hogy az agyonmédiatizált világbajnoki selejtezők gazdasági tétjén túl a labdarúgás a nemzeti büszkeség kategóriájába tartozik. De a “francia csalás” esetében erről többről van szól: az ország becsületéről.

Annak ellenére, hogy a szabályok szerint nem lehetséges a mérkőzést újrajátszani, be kell látni, hogy Franciaországban senki nem boldog a Kékek vb-részvételétől. “A sport szellemének ekkora megsértése miatt lehajtjuk a fejünk, majdnem szégyelljük magunkat. Az írek büszkeségét semmibe vette, a miénket megsértette a csapat” – írta a Le Figaro.

Renaud Dély, a Marianne politikai magazin újságírója a France Info hírrádióban felháborítónak tartotta azt, ahogy Franciaország kijutott a világbajnokságra. Úgy vélte, hogy az egyértelmű csalás miatt újra kellene játszani a mérkőzést, de az a labdarúgás világában jelenleg érvényben lévő abszurd szabályok miatt nem lehetséges. Szerinte az ország kvalifikálása annak a példája, hogy a csalás az érvényesülés egyik bevett eszköze lett Franciaországban. Ez a cinizmus már régen meghaladta a sport kereteit, s bevett és elfogadott szokás a politika és a közélet területén – vélekedett az újságíró.

A mérkőzés újrajátszásának gondolatát ugyanakkor vezető politikusok is támogatták. Christine Lagarde gazdasági miniszter egy rádióinterjúban elmondta: “Természetesen nagyon örülök, hogy a csapat ott lesz a világbajnokságon, de nagyon szomorúnak találom, hogy az indulási jog csalásnak köszönhető.” Hozzátette: “Úgy gondolom, hogy a FIFA-nak jól meg kellene nézni az érvényes szabályokat, mert ilyen esetekben talán újra kéne játszani egy meccset”. Véleménye szerint olyan döntő mérkőzésen, mint amilyen a szerdai selejtező volt, nem lehet a játékvezetői hibára kenve elrendezni a dolgot: “Ha rosszak a szabályok, meg kell őket kérdőjelezni” – mondta.

Francois Hollande, a Szocialista Párt korábbi főtitkára szerint a sportetika szempontjából nagyon súlyos hibát követetett el a francia válogatott.

A Kényelmetlenség című szerkesztőségi írásában a Le Parisien azt hangsúlyozta, hogy a mérkőzést csak akkor lehetne újrajátszani, ha azt a Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) kérné. Ennek lehetőségét viszont az FFF elnöke, Jean-Pierre Escalettes egyértelműen kizárta. “Ami számomra megmarad, az a boldog és szerencsés kvalifikáció, nem pedig csalás. Számunkra kedvező játékvezetői hiba történt” – zárta le a vitát az FFF elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik