Élet-Stílus

Itt a nyugdíjasok számítógépe

Újfajta kezelőfelületű számítógépes rendszert mutattak be kifejezetten a 60 feletti korosztálynak. A szoftverrel egyből nem csak a húszéveseké a cybertér. Az FN.hu csak a pasziánszt hiányolta nagyon.

Az egyszerűsített rendszer kifejezetten a kevésbé PC- és internetbarát nyugdíjas közönségnek készült. A kezelőfelületén ennek szellemében összesen hat „szemüveg nélkül is” gombot lehet megkülönböztetni, többek közt emailezéshez és chateléshez.

Kutatások szerint az idősebbeket leginkább az riasztja el a számítógép használattól, hogy túl misztikusnak ítélik a működését, valamint az egér és a kurzor ámokfutása, vagy a billentyűk leütése jelentős kihívást állít eléjük. Egy angliai felmérés szerint például a hatvanmilliós országban jelenleg hatmillió olyan 65 év feletti lakos van, aki még soha életében nem használt számítógépet.
A rendszeren bekapcsolás után megjelennek a nagyméretű ablakok. Minden, ami kell, innen azonnal elérhető. A hat alkalmazás: email, böngésző, dokumentumok, fotók, chat, és a felhasználói profil beállításai.

Klikk az Eldy megismeréséhez

Klikk az Eldy megismeréséhez

A program ugyan olasz fejlesztés, azonban már magyar nyelven is elérhető. Valóban bátorítólag hathat nem csak nagypapák, nagymamák számára. Gyakori tapasztalat, hogy azon idősek, akik végre elszánják magukat és kipróbálják a számítógépet, hamar függővé válnak. Ugyanakkor – és talán ez a rendszer egyetlen komoly kritikája – éppen az hiányzik, amivel a legtöbb ember kezdi. A pasziánsz. A legtöbbünk, ezen az egyszerűen kezelhető játékon keresztül vált számítógép használóvá.

A rendszer ettől eltekintve szinte minden igényt kielégít, sőt a chatelés vagy a Skype használata már túl is mutat egy 1.0-ás nagymami szükségletein. Az email és a böngésző is nagyon barátságos, könnyen érthető kezelőfelületű, a beállításokat pedig bízzuk rá az unokákra.

A web 2.0 megjelentetése a rendszerben szintén nagyon progresszív kezdeményezés, több netes tévé csatorna is elérhető ugyanis az Eldy-n keresztül. A Rai1 és Rai2 olasz közszolgálati csatornákat élőben lehet nézni. De vannak YouTube klippek is, a Beatestől Vivaldiig. Sőt mozi csatorna, amelyen éppen a ”C’ era una volta il west” vagyis a „Volt egyszer egy Vadnyugatot” lehet levetíteni.

Általános tanács talán, hogy érdemesebb inkább egy olcsó második gépre feltenni az Eldy-t, mint a családi laptopon futtatni. Az otthoni gépen kísérletező nyugdíjas, bár úgy tűnhet, nem állíthat át úgy valamit, hogy az ne legyen helyrehozható könnyedén, korántsem igaz. Egészen meglepő találékonysággal képesek az idősebbek a beállításokat és dokumentumokat eltüntetni, valamint soha nem látott formázásokat végrehajtani fontos anyagainkon.

Az egyszerű “op-rendszer” letölthető magyarul az www.eldy.com oldalról és éppen úgy futtatható Windows vagy Linux alapú gépen. A kérdés innentől inkább csak az, érdemes-e egy a megszokott rendszerektől (Windows) eltérő formátumra rászoktatni az időseket, ha már úgy is tanítani kell őket a használatra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik